Με σύντομη τοποθέτηση on camera από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη με τους 15 εκπροσώπους των μπλόκων από Θεσσαλία, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Θα ακολουθήσει δεύτερη σύσκεψη της κυβέρνησης με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), που είναι θεσμικό σχήμα, το διάδοχο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
«Είναι πρόθεσή μου να σας ακούσω όλους, αν θέλετε να τοποθετηθείτε και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα που υποψιαζόμαστε ότι θα μας θέσετε. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε λύση. Προσεγγίζουμε τη συνάντηση με καλή διάθεση και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψη τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς, αλλά θα συνυπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Αν δείτε τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε ότι πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν αιτήματα από την κυβέρνηση και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη το όλον και το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του.
«Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας για να μπορούμε να απαντήσουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της επιτροπής on camera πήρε τον λόγο ο Ρίζος Μαρούδας ο οποίος είπε ότι ««έχετε πει ότι έχουμε δίκαιο έχουμε πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να βρεθούμε στα χωριά μας που είναι κι αυτό ένα ζητούμενο για την ύπαιθρο. Υπάρχουν και αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και ταυτόχρονα μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουν να καλλιεργούμε και να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει».
Ο κ. Μαρούδας έκανε λόγο ειδικά στο θέμα τους κόστους και των τιμών λεγοντας ότι «είναι ένα πρόβλημα το οποίο αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στην μείωση του αγροτικό πληθυσμού». «Ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα εφόσον υπάρχει θέληση να βρούμε λύσεις».
Το μήνυμα των εκπροσώπων των αγροτών, λίγο πριν από την έναρξη του διαλόγου, ήταν πάντως ότι προσέρχονται με «τις καλύτερες διαθέσεις», ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι διαμαρτυρόμενοι απέφυγαν ακρότητες, προσπαθώντας να προβάλλουν τα πραγματικά προβλήματά τους και να κρατήσουν με το μέρος τους την πλειονότητα της κοινωνίας. «Δεν πάμε για καφέ με τον πρωθυπουργό, θέλουμε ρεαλιστικές λύσεις στις μεγάλες δυσκολίες μας» έλεγαν.
Όμως και οι υπουργοί, προσερχόμενοι στη συνάντηση, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί κοινός τόπος με τους αγρότες, όσο και αν το Μαξίμου βρίσκεται μπροστά σε μια απαιτητική άσκηση ισορροπίας. Από τη μία ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» αλλά ότι δεν μπορεί να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός, ζητώντας διάλογο διαρκείας με ανοιχτούς δρόμους και επιστρατεύοντας το μήνυμα της «κοινωνικής δικαιοσύνης». Από την άλλη οι αγρότες θεωρούν «ρεαλιστικά» και «εφικτά» τα αιτήματά τους ενώ θέλουν ειδική συζήτηση για τα προβλήματα του διαλυμένου θεσσαλικού κάμπου.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη αναμενόμενη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το ζήτημα της προκαταβολής που πρόκειται να δοθεί «εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και επαναλαμβάνω ότι έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αντιλαμβανόμαστε, ειδικά σε κάποιες επιμέρους αιτιάσεις τους, ότι υπάρχει μια δυσκολία ως προς το αυξημένο κόστος παραγωγής. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακούσουμε αυτά τα οποία είπε ο πρωθυπουργός. Πράγματι όμως και στην κατεύθυνση του κόστους παραγωγής, που αφορά δηλαδή το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και στην κατεύθυνση των θεσμικών ζητημάτων όπως είναι η ΚΑΠ, όπου εκεί η χώρα μας έχει μια πολύ σημαντική επιτυχία. Στην τελευταία διαπραγμάτευση, ενώ η Ευρώπη πήρε λιγότερο, έδωσε λιγότερα. Συνολικά η χώρα μας πήρε ακριβώς τα ίδια λεφτά, 19,3 δισεκατομμύρια. Θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια ένα πολύ σημαντικό θέμα η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, όπου θα παρουσιάσει η πρωθυπουργός τα πολύ σημαντικά βήματα της κυβέρνησης και βέβαια θα ακούσει και τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να γίνουν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση αυτή η συζήτηση, δεδομένου του γεγονότος, το ξαναλέω ότι δεν ικανοποιούμε μόνο αιτήματα των αγροτών. Τα αιτήματα των αγροτών κατά κάποιο τρόπο, εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, προχωράει η παραγωγή, μειώνεται το κόστος των προϊόντων, έχουν και θετική επίδραση συνολικά στην ελληνική κοινωνία. Για εμάς όλα τα αιτήματα όλων των επαγγελματικών ομάδων είναι πολύ σημαντικά. Ο πρωθυπουργός αποδεικνύει στην πράξη ότι ακούει τα αιτήματα των πολιτών. Δεν γυρίζει την πλάτη σε καμία επαγγελματική ομάδα και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».