Την απόφαση έλαβε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχής.

Σύμφωνα με τον Δήμο Μεσολογγίου, «οι αλλεπάλληλες καταστροφές του ΧΥΤΑ έχουν δημιουργήσει απαγορευτικές συνθήκες μεταφοράς κι εναπόθεσης απορριμμάτων». Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ο μόνος ΧΥΤΑ, ο οποίος μέχρι τώρα δεχόταν την εναπόθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων, είναι ο ΧΥΤΑ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Πάλαιρο, σε απόσταση 110 χιλιομέτρων από το Μεσολόγγι».

Εξαιτίας της μεγάλης απόστασης του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ όμως, έχει εκτιναχθεί το κόστος των καυσίμων για τα οχήματα του δήμου, ειδικά μετά τις τελευταίες αυξήσεις. Ταυτόχρονα, τα οχήματα λόγω της καθημερινής συλλογής και στη συνέχεια πορείας προς την Πάλαιρο, παρουσιάζουν βλάβες με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται συχνά προς επιδιόρθωση, για χρονικά διαστήματα άνω της μίας εβδομάδας.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δρομολόγια να μειώνονται και πολλοί κάδοι σε διάφορους οικισμούς να μη συλλέγονται. Ως εκ τούτου, η καθυστερημένη συλλογή δημιουργεί υπερχείλιση των απορριμμάτων και σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία που αυξάνεται, να αποτελούν πλέον μία βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μεσολογγίου.