Οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 4ης και 2ης δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων παραχώρησαν σχολικούς χώρους για «χρήσεις κοινής ωφέλειας» και την υλοποίηση προγραμμάτων σε 5 ενορίες του Κολωνού και μία του Νέου Κόσμου. 

Τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν εντός των σχολικών αιθουσών ονομάζονται «Νεανικές & Παιδικές Συντροφιές» και «Ψυχαγωγία, Αθλητισμός & παιχνίδι» και αφορούν δημοτικά σχολεία των προαναφερθέντων δημοτικών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με καταγγελίες που έφτασαν στο alfavita.gr, δεν πρόκειται για δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα αλλά για μαθητεία στην κατήχηση. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν σχετικά με αυτές τις δράσεις πριν από λίγες μόνο μέρες μέσω φυλλαδίων που μοιραζόταν έξω από τα σχολεία.

alfavita.gr

 

Παραπάνω φαίνεται για παράδειγμα το φυλλάδιο που μοιράστηκε απο την Ιεράς Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τίτλο «Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές» που μοιράστηκε σε δημοτικά σχολεία του Κολωνού.

alfavita.gr

 

Αν κανείς σκανάρει το QR Code πάνω στο φυλλάδιο θα οδηγηθεί σε link με βίντεο που φέρει τον τίτλο: «Το κατηχητικό ξεκίνησε!»

«Eίναι υπόλογη τόσο η Σχολική Επιτροπή και οι διευθύνσεις των σχολείων, όσο και η Εκκλησία, απευθυνόμενη μέχρι και σε παιδιά νηπιακής ηλικίας».

Οι γονείς των παιδιών δήλωσαν απορημένοι στο alfavita.gr: «Ποιοι πήραν λοιπόν την απόφαση να επιτρέψουν τέτοιες δράσεις εκτός θεσμικού πλαισίου; Οι «εκπαιδευτές-ριες» τι πτυχία προσκόμισαν στη σχετική αίτηση; Και τι ακριβώς περιγράφεται στο πρόγραμμα των δράσεων που υποβλήθηκαν προς έγκριση;»

Αυτό που κάνει αίσθηση, είναι το γεγονός πως σύμφωνα με το πλαίσιο για την παραχώρηση σχολικού χώρου για υλοποίηση μετασχολικών δραστηριοτήτων απαγορεύονται οι δραστηριότητες που έχουν πολιτικό, κομματικό ή προσηλυτιστικό χαρακτήρα. Άρα με βάση το ίδιο το πλαίσιο που έχει θέσει ο Δήμος Αθηναίων, η απόφαση φαίνεται να είναι καταχρηστική.

Γονείς και εκπαιδευτικοί δηλώνουν διατιθημένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος της υπόθεσης και να αναζητήσουν τις ευθύνες όλων για την «παράνομη εισβολή των κατηχητικών στα σχολεία»

«Στις φτωχές γειτονιές του Κολωνού δεν θα επιτρέψουμε άλλη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών» τόνισαν.