Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, η προ δύο ημερών δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, για τη διάθεση «1.000 ευρώ σε 1.000.000 πολίτες», προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στις τάξεις των δανειστών, όσο και σε αυτές του υπουργείου Οικονομικών. Αιτία, το μάθημα που έλαβε κατά την περσινή διάθεση του μερίσματος, 300 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, που οδήγησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώσει τότε εγγράφως πως οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία θα συμφωνείται πρώτα με τους δανειστές.
 
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει διαμηνύσει στο πρωθυπουργικό γραφίο πως η κυβέρνηση οφείλει πρώτα να διαθέσει το πλεόνασμα για την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, καθώς και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμφωνία με τους δανειστές κατά το προηγούμενο έτος.
 
«Αυτό που είπε ο Βερναρδάκης, δεν πρόκειται να ισχύσει» φέρονται να διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Στο δημοσίευμα, μάλιστα, αναφέρεται πως οι δανειστές θα προσπαθήσουν να εξακριβώσουν κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης εάν πρόκειται για πραγματική διαφωνία ανάμεσα στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ή αν αφορά διπλό παιχνίδι από την κυβέρνηση, προκειμένου να φτάσει στον σκοπό της, όπως έκανε πέρυσι.
 
Κατά πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών ένα «μικτό» σχέδιο, που θα περιλαμβάνει και ενίσχυση δομών (επιστροφή ληξιπροθέσμων του δημοσίου και ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) αλλά και έκτακτο επίδομα.
 
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, οι πολίτες που θα λάβουν μέρισμα θα είναι περίπου οι μισοί από όσους ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ κυβερνητικές πηγές που αναφέρονται στο ρεπορτάζ υποστηρίζουν πως οι τελικές αποφάσεις θα προκύψουν μετά από διαπραγμάτευση με τους δανειστές.