Στην πρωτεύουσα των Σκοπίων βρίσκεται ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, όπου είχε συναντήσεις με το φάσμα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ο Αμερικανός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον Ν. Ντιμιτρόφ ωστόσο να εκφράζει τον προβληματισμό του για μέρος των ελληνικών προτάσεων, αλλά και να προκαλεί προβληματισμό για την πορεία των συζητήσεων.
 
«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα, αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε αρχικά ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».
 
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Τον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε μακεδονικά, ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ακόμα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο Μ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».
 
Από την πλευρά του, ο ειδικός διαμεσολαβητής επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιθέσεις που προκύπτουν και εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές.
 
«Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», τόνισε ο Μ. Νίμιτς.
 
Ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα, οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

Σχολιάζοντας τη φράση αυτή του κ. Νίμιτς, κύκλοι του υπουργείο Εξωτερικών σημείωσαν ότι «έχουμε διατυπώσει σαφώς τη θέση μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε ο κ. Νίμιτς μας ερμηνεύει».
 
Εκτός του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.
 

Τζανακόπουλος: Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ δεν βοηθούν

 
Τη δυσαρέσκεια από ελληνικής πλευράς εξέφρασε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις στην ΠΓΔΜ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
 
Συγκεκριμένα, ο Δ. Τζανακόπουλους σχολίασε πως «οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ο ΥΠΕΞ της γείτονος και έχουν συζητηθεί όλα αυτά τα θέματα μεταξύ του κ. Ζάεφ και του κ. Τσίπρα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα κλείσει το ζήτημα».
 
«Τον τελευταίο καιρό έχει βελτιωθεί το κλίμα με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, όμως οι πρόσφατες δηλώσεις Δημητρώφ δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, διασταυρώνοντας τα ξίφη του με την Ντόρα Μπακογιάννη.
 
Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως μόνο η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα θα κατοχυρώσει την χρήση «erga omnes» της ονομασίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ολιστική συμφωνία που θα επιλύει όλα τα ζητήματα.
 
«Συνθέτη ονομασία, erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαία μια συνταγματική αναθεώρηση για να αποκτήσει το erga omnes σάρκα και οστά, το τρίτο είναι αυτό που αφορά τον αλυτρωτισμό ο οποίος επίσης συνδέεται με μια συνταγματική αναθεώρηση» ανέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους τρεις βασικούς πυλώνες της διαπραγμάτευσης, όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
 
Σημειώνεται πως η πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διαπραγματεύεται χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αντιτείνει πως η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η Ντ. Μπακογιάννη επανήλθε, απαντώντας πως η ίδια είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τον Οκτώβριο στο γραφείο της, τονίζοντας πως η διαπραγμάτευση άρχισε εκείνη την περίοδο.