«Μόλις είδα τη βασίλισσα και τώρα θα σχηματίσω μία κυβέρνηση, που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και να οδηγήσει τη Βρετανία εμπρός, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας» υπογράμμισε στη δήλωσή της μετά τη συνάντηση με την βασίλισσα Ελισάβετ, όπου η Μέι ζήτησε την άδεια για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.
 
Έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι δήλωσε πως μπορεί να βασιστεί στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη των «φίλων» της του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία.
 
«Η κυβέρνηση αυτή θα καθοδηγήσει τη χώρα μέσω των κρίσιμων συνομιλιών του Brexit, που θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων δέκα ημερών, και θα εκπληρώσουν τη βούληση του βρετανικού λαού, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση αυτή θα εργαστεί για να κρατήσει το έθνος μας ασφαλές, καταρρίπτοντας την ιδεολογία του ισλαμικού εξτρεμισμού και όλους εκείνους που την υποστηρίζουν. Και δίνοντας στην αστυνομία και τις αρχές τις εξουσίες που χρειάζονται για να κρατήσουν τη χώρα μας ασφαλή» υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος».
 
«Η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθώ θα θέσει την αλήθεια και τις ευκαιρίες στο επίκεντρο των όσων πράττουμε, ώστε να εκπληρώσουμε μαζί την υπόσχεση του Brexit και -μέσα στα επόμενα πέντε έτη- να οικοδομήσουμε μια χώρα στην οποία κανείς και καμιά κοινότητα δεν θα μείνει πίσω. Μια χώρα στην οποία η ευημερία και οι ευκαιρίες θα μοιράζονται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο» συνέχισε.
 
«Αυτό που χρειάζεται η χώρα περισσότερο από ποτέ είναι η βεβαιότητα, και έχοντας εξασφαλίσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και εδρών στις γενικές εκλογές, είναι σαφές πως μόνο το Συντηρητικό και ΕνωτικόΚόμμα έχει τη νομιμότητα και την ικανότητα να παρέχει αυτή τη βεβαιότητα, με εντολή για μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Καθώς το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους φίλους και συμμάχους μας στο Δημοκρατικό Κόμμα ειδικότερα».
 
«Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση διάρκειας πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου» συνέχισε η Μέι, απορρίπτοντας έτσι τις εκκλήσεις να υποβάλει την παραίτησή της που διατυπώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων εκλογών.
 
Το DUP είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως δεν σχολιάζει πληροφορίες ότι συμφώνησε να στηρίξει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς της Μέι.
 
«Αυτή η συνεργασία θα μας επιτρέψει να συναντηθούμε ως χώρα και να διοχετεύσουμε ενέργειες προς μια επιτυχημένη συμφωνία Brexit που θα λειτουργεί για όλους στη χώρα, με την εξασφάλιση μιας νέας εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, που θα εγγυάται τη μακροπρόθεσμη ευημερία μας. Αυτό είναι που ψήφισαν οι άνθρωποι τον περασμένο Ιούνιο. Θα το πράξουμε. Τώρα ας πιάσουμε δουλειά» κατέληξε.
 
Μερικοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών με τη στήριξη του DUP μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστεύουν πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές.

Βασικά στελέχη παραμένουν στις θέσεις τους

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, παραμένουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, Άμυνας Μάικλ Φάλον και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Την πληροφορία αυτή είχαν μεταδώσει λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο BBC και η εφημερίδα Sun.