Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «όραμα ανάπτυξης αναγκαίων δυνατοτήτων και αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο μιας ισχυρής συμμαχικής σχέσης, που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε. και ΝΑΤΟ».H Ελλάδα θα παραλάβει  3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale. Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό.

Υποστήριξε δε πως η σημερινή συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για μια αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, θα διαθέτει μέσα, βούληση, επιρροή για να εγγυάται ειρήνη και πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο και θα ευθυγραμμίσει οικονομική της δύναμη με γεωπολιτική».

«Τους τελευταίους 18 μήνες, Ελλάδα και Γαλλία δούλεψαν πολύ εντατικά κι έτσι οδηγήθηκαν σε στενή σχέση από τo 2020», σημείωσε, αφήνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες όπως τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου για το δίκαιο της θάλασσας.

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει εκ νέου σε πολεμικό εξοπλισμό, τη στιγμή που η χώρα βιώνει το ένα κύμα πανδημίας μετά το άλλο, με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό στα νοσοκομεία να παραμένουν.

Όταν μιλάνε τα συμφέροντα…

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι έγιναν «στρατηγικές συζητήσεις, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως και το καλοκαίρι και μέχρι πρόσφατα κι έτσι οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μας, η Φλοράνς Παρλί και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψαν μια στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, που είναι το προϊόν μιας εργασίας που έρχεται από πολύ μακριά».

Ο Μακρόν σημείωσε πως με τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση στόχος είναι να εντατικοποιηθεί η εταιρική σχέση των δύο μερών στην άμυνα και την ασφάλεια βάσει των αμοιβαίων συμφερόντων και της αλληλεγγύης που απαιτείται. «Θέλουμε να προστατέψουμε την αυτοκυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών προάγοντας την σταθερότητα και την ευμάρεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε μια εμβάθυνση στη γαλλοελληνική συνεργασία», σημείωσε ακόμη, τονίζοντας ότι τα διακυβεύματα είναι στρατηγικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, στον τομέα των στρατιωτικών και της άμυνας. «Κάτι το οποίο μεταφράζεται και υλοποιείται με την ελληνική απόφαση για τα “Ραφάλ”», συνέχισε αναφέροντας επίσης τη νέα απόφαση για τις τρεις φρεγάτες.

«Έχουμε δέσμευση έναντι στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και για να δράσουμε συντονισμένα, μαζί για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στα Βαλκάνια. Συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού. Συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα: την σταθερότητα και τη βούληση να δράσουμε μαζί», είπε στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος.

«Έχουμε κοινό όραμα. Των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας.», συνέχισε ο Μακρόν. «Στόχος είναι ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Θα ωφεληθεί η σταθερότητα», είπε.

 Η Αθήνα προχωράει σε συμφωνίες που αναμένεται να αγγίξουν αθροιστικά τα σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα 18 Rafale και την ενεργοποίηση της επιλογής αγοράς έξι επιπλέον, αλλά και τα τουλάχιστον έξι πλοία για το Π.Ν.