Ολόκληρο το κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Αγωνιζόμενων Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών:
«Την Παρασκευή 13 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η 3η Ανοιχτή Συνέλευση Αγωνιζόμενων Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. Θυμίζουμε ότι η Ανοιχτή Συνέλευση κλήθηκε με πρωτοβουλιακό κείμενο νεοδιόριστων συναδέλφων που δημοσιεύθηκε στο thepressproject.
Σε αυτό το κείμενο αποτυπώνονται ορισμένα βασικά σημεία που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν από όλες και όλους στη διάρκεια της συνέλευσης. Καταρχάς, η Ανοιχτή Συνέλευση είναι μια οριζόντια διαδικασία και ως τέτοια αμφισβητεί έμπρακτα τις ιεραρχικές σχέσεις του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού.
Ως μέλη της, ζητάμε τη στήριξη των σωματείων στα οποία συμμετέχουμε ενεργά. Οι όποιες αναφορές περί “διασπαστικού χαρακτήρα” της Ανοιχτής Συνέλευσης είναι απλώς φαιδρές. Η συνέλευση είναι ανοιχτή σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς καθώς και σε αλληλέγγυα άτομα.
Στη διάρκεια της συνέλευσης έγινε μια πρώτη συζήτηση για τους λόγους για τους οποίους αγωνιζόμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, τις επιπτώσεις της στα εργασιακά μας δικαιώματα, τη σχέση μας με τους μαθητές μας, την παιδαγωγική μας ελευθερία, την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας. Πρόκειται για μια συζήτηση που παραμένει ανοιχτή και το αντικείμενό της θα μπορούσε, αν το επιλέξουμε, να αποτελέσει αντικείμενο εμβάθυνσης σε επόμενες συνελεύσεις.
Στην παρούσα χρονική περίοδο, στο στόχαστρο της πολιτικής κράτους και Υπουργείου παιδείας βρισκόμαστε κυρίως οι αγωνιζόμενοι νεοδιόριστοι με τα πειθαρχικά να μοιράζονται σωρηδόν. Όμως σε βάθος χρόνου στο στόχαστρο θα βρεθούν όλες οι συναδέλφισσες κι όλοι οι συνάδελφοι.
Όπως αποτυπώνεται και στο τέλος του πρωτοβουλιακού καλέσματος, βασικό μας πρόταγμα ειναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε κάθε διωκόμενο εκπαιδευτικό, εξού και οι αναφορές μας στη Χρύσα Χοτζόγλου, τη Σοφία Καψαλάκη και την Ευαγγελία Τριανταφύλλου που διώκονται με το ερώτημα της δυνητικής αργίας. Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να εξετάζουμε κάθε φορά τη δυνατότητα παρουσίας μας με πανό στις κινητοποιήσεις ενάντια στις διώξεις των εκπαιδευτικών.
Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι καλοκαιρινοί μήνες διαχρονικά αποτέλουν για το κράτος την καλύτερη περίοδο για την ψήφιση και εφαρμογή των πιο αντικοινωνικών νόμων και αποφάσεων. Ήδη, αφήνεται να διαρρεύσει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ψηφιστεί τροποποίηση του πειθαρχικού δικαίου ώστε η άρνηση της αξιολόγησης να θεωρείται αιτία απόλυσης, κι αυτό ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για τις τρεις διωκόμενες συναδέλφισσες και 2500 εκπαιδευτικοί έχουν λάβει πειθαρχικά και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κληθούν ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα αυτό το κρίσιμο διάστημα, όπως επίσης κι ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους και να τους ενημερώσουμε ότι η αξιολόγηση αφορά τους πάντες, ακόμα κι αν βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη!
Η επόμενη Ανοιχτή Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιούνη, στις 17.00 μ.μ. στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη (στο ύψος Σκύρου και Φωκίωνος Νέγρη) στην Κυψέλη.
Καλούμε, πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους για να συζητήσουμε τις αντιστάσεις που πρέπει να αναπτυχθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς».