Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης μετέβη στην Ουάσιγκτον όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον βουλευτή του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος, Chris Pappas. «Στην πρώτη μου επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναντήθηκα με τον βουλευτή του Κογκρέσου Chris Pappas. Του εξέθεσα το όραμά μου για την Ελλάδα και τον ευχαρίστησα για τη σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Παράλληλα συναντήθηκε με το μέλος του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος, Ro Khanna, με τον οποίο συζήτησαν τις «κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και ΗΠΑ και τα κοινά μας οράματα για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα».

«Ζητάμε άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Να σταματήσει το αιματοκύλισμα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επίσης συνάντηση με την Principal Deputy Assistant Secretary of State for European & Eurasian Affairs του State Department, Πρέσβυ Yuri Kim. «Μιλήσαμε για το όραμά μου για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τη στάση μας στο Κυπριακό και φυσικά την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Η συνεργασία βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο χάρη στην διαδικασία που άρχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν οκτώ χρόνια. Είναι μια σχέση που πρέπει να καλλιεργηθεί στην βάση των κοινών αξιών που έχουμε οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, των αξιών της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ειρήνης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το τέλος της συνάντησης με την Αμερικανίδα βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών.

«Ήμουνα ξεκάθαρος με την κ. Kim και γενικότερα με τους βουλευτές τους οποίους συνάντησα νωρίτερα στο Κογκρέσο ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Για να παύσει το αιματοκύλισμα στην Γάζα και να μπορέσει ο απλός κόσμος που ξυπνά κάθε μέρα με το άγχος της επιβίωσης να μπορεί να αισθανθεί ότι υπάρχει μια διαδικασία για μόνιμη λύση στην βάση των συνόρων του ΟΗΕ το 1967. Η κλιμάκωση δεν είναι λύση, η κλιμάκωση φέρνει κλιμάκωση και αιματοκύλισμα. Άρα ήμουνα πολύ ξεκάθαρος για τη θέση μας για την Μέση Ανατολή» τόνισε.

«Από εκεί και πέρα στην συνάντηση μας ανέπτυξα την δική μου πρόταση για την Ελλάδα, πρόταση για μια προοδευτική χώρα που διαχειρίζεται τις προκλήσεις με ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις συμπεριλαμβάνεται προφανώς και το θέμα του προσφυγικού, όπου συνεχίζουμε να διεκδικούμε υποχρεωτική αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Δε μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί από χώρα υποδοχής σε χώρα μόνιμης παραμονής μεταναστών για ένα τίμημα που προσφέρει η Ευρώπη κατά κεφαλήν, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής ηγεσίας» σημείωσε.

Στη συνάντηση ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε επίσης στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή. «Πολλά από τα ζητήματα όπως είναι τα ζητήματα κόστους διαβίωσης, καθημερινότητας, στέγασης, είναι κοινά μεταξύ των αστικών κέντρων στην Αμερική, στην Ελλάδα. Υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και που μπορούν να συμπτυχθούν, με την κατάλληλη κυβερνητική παρέμβαση, σε ένα αποτελεσματικό προοδευτικό πλάνο. Πλάνο το οποίο να μπορεί να αντιπαρατεθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς που και οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή τη στιγμή και σίγουρα η Ευρώπη βλέπει να συντελείται με φόντο τις ευρωεκλογές» ανέφερε.

«Είναι σημαντικό να έχει επαφή το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική, και σίγουρα το προοδευτικό κομμάτι του, με το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς στην Ευρώπη, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που να μπορεί να αντιταχθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς» συμπλήρωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Δεν είμαι υπέρ της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού σε επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας»

«Η χώρα μας έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς και ο τρόπος με τον οποίο συνεισφέρει στις ευρύτερες γεωπολιτικές ανάγκες, εκτός των συνόρων μας, πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις δυνατότητες μας» επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού σε επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξήγησα ότι δεν είμαι υπέρ της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες αλλά υπέρ της παροχής όποιας άλλης ανθρωπιστικής και υποστηρικτικής βοήθειας μπορούμε να προσφέρουμε» ανέφερε.

Για την ακύρωση της συνάντησης με τον διευθυντή του AIPAC

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε και για την ακύρωση της συνάντησης που είχε προγραμματίσει με τον διευθυντή του American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC). «Από την στιγμή που φάνηκε ότι, παρά τις ενστάσεις και τις παροτρύνσεις και της κυβέρνησης εδώ στην Ουάσιγκτον και πολλών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, το Ισραήλ δεν έχει την διάθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση και αντ’ αυτού να προμηνύει ότι θα αντιδράσει και θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, προφανώς είναι στοιχείο που και εγώ το συλλογίστηκα στον χρονισμό της συνάντησης αυτής. Δεν είναι μια συνάντηση που θα έδινε το σωστό μήνυμα αυτή τη στιγμή» εξήγησε.

«Πιστεύω αλλά είναι αναγκαία η ρύθμιση της σχέσης Εκκλησίας – Κράτους»

Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαίωσε την ισχυρή στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι «στη Νέα Υόρκη, πλάι στους Ομογενείς μας, διάβασα το Πιστεύω στα αγγλικά – είχα αυτήν τη μεγάλη τιμή. Να είμαι κομμάτι ενός Ελληνισμού που μπορεί μακριά από την Ελλάδα να ενώνει τους Έλληνες. Αυτό δηλαδή που αποτελεί στόχο και της δικής μου παρουσίας στην πολιτική.

Είχα επίσης μία εκ βαθέων συζήτηση με αυτόν τον φωτισμένο άνθρωπο, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος είναι υπόδειγμα του συμπεριληπτικού, προοδευτικού, αλληλέγγυου ρόλου που μπορεί να επιτελέσει ο θεσμός της εκκλησίας – υπενθυμίζω τη θέρμη με την οποία πρωτοστάτησε στο κίνημα black lives matter.

Το έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι πιστεύω. Η προσωπική μου πίστη όμως είναι άλλο, κι άλλο η αναγκαία ρύθμιση της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας ώστε να έχουν διακριτούς ρόλους, όπως έχω επίσης πει από την πρώτη στιγμή και όπως θα πράξουμε εφόσον εκλεγώ.

Με συνετά βήματα, με αγάπη, με συνεννόηση, η Ελλάδα θα γίνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι δύο θεσμοί θα λειτουργούν παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα».

Συνάντηση με DSA

Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media, ανέφερε σχετικά με τη συνάντησή του με το DSA:

«Συζητήσαμε όλα αυτά που απασχολούν τους προοδευτικούς πολίτες.

Τα εργασιακά δικαιώματα, τη στεγαστική κρίση, τις έμφυλες διακρίσεις, το πώς θα δομήσουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων.

Για να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Στο επίκεντρο και τα διεθνή ζητήματα, με πρώτο την ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Γάζα.

Εξέθεσα στο DSA το όραμα μου για μια σύγχρονη, προοδευτική και πραγματικά ανοιχτή κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, και έγινα κοινωνός των δικών τους προβληματισμών και ιδεών.

Γιατί οι προοδευτικοί άνθρωποι είμαστε πολλοί και οι στόχοι μας είναι κοινοί, σε όποια χώρα του κόσμου κι αν ζούμε».

«Όπως λέγεται και στις ΗΠΑ, η ελευθερία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη»

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στους Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1821, τόνισε πως «δεν μπορούμε να φανταστούμε την έννοια του Ελληνισμού χωρίς την παρουσία της Ελληνικής Διασποράς ανά τον κόσμο», ενώ επισήμανε πως «νιώθω μεγάλη ευθύνη να βρίσκομαι εδώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως τέκνο της διασποράς, που έζησα κι εγώ εδώ στη Νέα Υόρκη για δέκα χρόνια, όπου έκανα τα πρώτα βήματα στην καριέρα μου, όπου συνάντησα τον τωρινό σύζυγό μου, όπου ήρθαν πάρα πολλοί νέοι Έλληνες για να ευημερήσουν όταν αντιμετώπισαν τη μεγάλη οικονομική κρίση πίσω στην πατρίδα».

«Είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας κάθε μέρα ότι, όπως λέγεται και στις ΗΠΑ, η ελευθερία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ειρήνη είναι εύθραυστη, τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί εύκολα να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για την προώθηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων».

Και ο Στ. Κασσελάκης επισήμανε καταλήγοντας: «Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε ως Έλληνες, ως Ελληνοαμερικανοί, ως Έλληνες ανά τον κόσμο, είναι να φερόμαστε ο ένας στον άλλο με αλληλεγγύη, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, να αποτελέσουμε μια δύναμη που θα προωθεί την ειρήνη στην περιοχή μας, μια περιοχή που χρειάζεται απεγνωσμένα μια Ελλάδα με δυνατή φωνή για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και, βέβαια, για μια μόνιμη λύση για μια ενωμένη Κύπρο. Ζήτω η Ελλάδα, ας θυμόμαστε καθημερινά τη δέσμευση να είμαστε καλύτεροι Έλληνες ο ένας για τον άλλο και για την ένδοξη ιστορία μας».