Ο δήμαρχος μιλά για «κίνδυνο γενικευμένης αποσταθεροποίησης στο νησί» από τις επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ενώ καταγγέλλει απειλές εναντίον του, αλλά και κατά μελών της οικογένειάς του.
Ο δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος έχει γίνει παγκόσμια γνωστός για τις πρωτοβουλίες του στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κρίση, προβαίνει επίσης σε μια ακόμα σημαντική καταγγελία.
Όπως αναφέρει, «καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από νομικής πλευράς για την προστασία της τοπικής κοινωνίας από την παραπληροφόρηση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων, που έχουν αποδεδειγμένα προκαλέσει και υποκινήσει αντιδράσεις μερίδας συμπολιτών μας, όπως ορίζει το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων».
«Αυτή την στιγμή, η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι οριακή σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κρίσης. Τα πάντα βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, η οποία όμως απειλείται καθημερινά από διάφορα γεγονότα και από συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν, ο καθένας για τους προσωπικούς του λόγους, την ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση της κατάστασης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την έκκληση βίας» αναφέρει ο Γαληνός.
Στη συνέχεια σημειώνει «την αλλαγή στάσης της τοπικής κοινωνίας, λόγω της αύξησης του φόβου που προκαλείται από συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία μάλιστα ενισχύονται και από μια ασταμάτητη και συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης».
«Σήμερα», τονίζει ο δήμαρχος Λέσβου, «βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο όπου απαιτείται μια μεγάλης κλίμακας αποσυμφόρηση, με στόχο να λειτουργήσουν οι υπάρχουσες δομές στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Σε διαφορετική περίπτωση, διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβούν έκτροπα, τα οποία θα πυροδοτήσουν διαδοχικά αντιδράσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες και αποτελέσματα. Μάλιστα το διακύβευμα δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά και εθνικό, καθώς η Λέσβος αποτέλεσε το θετικό παράδειγμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων».
Χωρίς βοήθεια
«Ενδεικτικά της εύθραυστης κατάστασης που επικρατεί» αναφέρει επίσης ο κ. Γαληνός, στέλνοντας στους Τσίπρα και Μουζάλα σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «είναι τόσο οι παραβατικές ενέργειες μέρους του αποκλεισμένου στο νησί προσφυγικού πληθυσμού, καθώς και η συστηματική παραπληροφόρηση, τόσο από φερόμενα ως Μέσα Ενημέρωσης, όσο και από συγκεκριμένα άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές φορές μάλιστα, η δράση αυτή προσωποποιείται και εκφράζεται με απειλές εναντίον μου, αλλά και μελών της οικογένειάς μου».
«Στον αγώνα αυτό να διατηρηθεί η ισορροπία και η κοινωνική συνοχή στην ακριτική Λέσβο, τη στιγμή μάλιστα που δημόσια εκφράζονται απειλές από τον Τούρκο πρωθυπουργό, βρισκόμαστε μόνοι χωρίς την βοήθεια των αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αυτές συνεχίζουν να καθυστερούν χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η μη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ η κοινή δήλωση ΕΕ και Τουρκίας δεν προβλέπει σε κανένα σημείο της κάτι τέτοιο. Στον αντίποδα, καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από νομικής πλευράς για την προστασία της τοπικής κοινωνίας από την παραπληροφόρηση και την διασπορά ψευδών ειδήσεων» αναφέρει ακόμα.
Και ο Γαληνός καταλήγει: «Πέρα λοιπόν από την δραματική έκκληση την οποία σας απευθύνω για την άμεση λήψη μέτρων αποσυμφόρησης του νησιού, πιστεύω ότι την παρούσα χρονική στιγμή θα πρέπει κάθε άτομο που εκπροσωπεί ένα θεσμό να αναλάβει τις ευθύνες του. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Λέσβου, κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας σε όλους τους τομείς. Σε περίπτωση όμως που οι φόβοι μου επαληθευτούν και πραγματοποιηθεί γενικευμένη αποσταθεροποίηση, καθιστώ υπεύθυνο κάθε ατομικό η συλλογικό θεσμό, ο οποίος δεν ανέλαβε δράση στον τομέα ευθύνης του και παρέμεινε άπραγος θεατής της κατάστασης παρά τις επανειλημμένες αναφορές μου».