Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα αυξάνονται και αντίστοιχα αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, τα νοσοκομεία αναφοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ αλλά ακόμα και απλών κλινών Covid-19. Σε απάντηση η κυβέρνηση επιχειρεί κατόπιν εορτής να αυξήσει κλίνες ΜΕΘ πραγματοποιώντας ουσιαστικά «κοπτοραπτική», μετατρέποντας απλές κλίνες ΜΕΘ σε κλίνες Covid.

Αρχικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τη Τετάρτη, τα νέα κρούσματα στη χώρα είναι 358, ενώ οι πολίτες που βρίσκονται σε διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έφτασαν τους 73, ενώ 5 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον ιό.

Μιλώντας τη Τρίτη στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό, στα νοσοκομεία της χώρας, είναι 580 και υπογράμμισε πως «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19».

«Αυτήν τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει, δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς»

Παράλληλα υποστήριξε πως ο «Ευαγγελισμός», «έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» και πρόσθεσε πως «εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν».

Την ίδια ώρα όπως δήλωσε ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ στο «Έθνος», τα ασθενοφόρα μεταφέρουν 50 έως 55 ασθενείς, εκ των οποίων ένας στους τρεις προκύπτει μετά τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο ότι πάσχει από κορονοϊό.

«Ασφυξία» στο νοσοκομείο Νίκαιας

Το νοσοκομείο της Νίκαιας με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών αποφάνθηκε τη Τρίτη, πως με τις συνθήκες υποστελέχωσης και υποδομών το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Ταυτόχρονα ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας Covid, υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ωστόσο σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η παραίτηση του διευθυντή υπηρεσίας δεν έγινε δεκτή. «Η παραίτηση του διευθυντή δεν έγινε αποδεκτή, άρα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Χωρίς κρατική στήριξη στο Νοσοκομείο Νίκαιας, αδυνατούν οι γιατροί να δεχθούν άλλα κρούσματα

Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι την Κυριακή, το σύστημα του νοσοκομείου, το οποίο δεν αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, έφτασε στα όριά του, με την υγειονομική μονάδα να κρίνεται επικίνδυνο να συνεχίσει να δέχεται νέα κρούσματα κορονοϊου για νοσηλεία. Οι γιατροί απηύθυναν σχετική έκκληση προς τους αρμόδιους, ωστόσο αγνοήθηκαν.

Όπως εξήγησε στο TPP ο νευροχειρούργος στο Νοσοκομείο και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, από τα μέσα Αυγούστου ο διαχωρισμός σε νοσοκομεία αναφοράς και μη έχει πάψει πρακτικά να υφίσταται. «Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν δεχθεί εντολή από τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών να νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν αποτελούσαν νοσοκομεία αναφοράς, όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο της Νίκαιας, το «Γεννηματάς και άλλα νοσοκομεία, που αντιμετώπιζαν μόνο περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων και μόλις κάποιο κρούσμα επιβεβαιωνόταν ως θετικό διακομιζόταν σε νοσοκομείο αναφοράς. Αυτό σταμάτησε από τον Αύγουστο», επεσήμανε.

«Ενισχύσεις» των ΜΕΘ για κορονοϊό με μετατροπή απλών κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ-Covid

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός», που είναι νοσοκομεία αναφοράς, η πληρότητα αγγίζει το 100% στις μονάδες, το ίδιο ισχύει και στις κλινικές για κορονοϊό».

Επίσης στα υποστηρικτικά νοσοκομεία, που από 3 έχουν αυξηθεί σε 6, υπάρχουν κλίνες, ωστόσο παραμένει η ανάγκη ενίσχυσης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η μετατροπή έως τη Δευτέρα 37 κλινών ΜΕΘ που αποτελούν μονάδες γενικών περιστατικών από άλλα νοσοκομεία, σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19, που θα προστεθούν στις 75 υπάρχουσες.

Πιο συγκεκριμένα το «Γεννηματάς» πρόκειται να διαθέσει από τη Δευτέρα και τη ΜΕΘ και τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), μόνο για περιστατικά κορονοϊού, πράγμα που θα συμβεί και στο «Θριάσιο» με 6 κλίνες, ενώ άλλες 6 θα διατεθούν στο «Ελπίς». Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της ΕΡΤ, 10 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 αναπτύσσονται στο «Αττικόν», 6 ακόμα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και άλλες 10 μέσα στις επόμενες μέρες. Τέλος 50 κλίνες ΜΕΘ θα αναπτυχθούν από τις αρχές Οκτωβρίου, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπως δήλωσε και τη Τρίτη κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Αυτές θα προέλθουν από δωρεά της Βουλής.

Επιπλέον ο υφυπουργός στην ενημέρωση της Τρίτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανακοίνωση των γιατρών στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, αποφάσισε να μην απαντήσει ευθέως λέγοντας πως «έχουμε δεσμευμένες 165 κλίνες και έχουμε αυξήσει τα νοσοκομεία τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό. Η Νίκαια είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, 12 θετικούς και 18 ύποπτα κρούσματα. Το Σαββατοκύριακο οι 30 έγιναν 40, 30 θετικά και δέκα ύποπτα κρούσματα. Συνεχίζουμε, στηρίζουμε τα νοσοκομεία σε προσωπικό και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπου χρειαστεί. Συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα κρούσματα», είπε.

Σε οριακή κατάσταση ο «Ευαγγελισμός»

Διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έστειλαν επιστολή προς τη διοίκηση, στην οποία ζητούν άμεσα λύση. Όπως δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα ένας εκ των υπογραφόντων της επιστολής, ο διευθυντής ΜΕΘ Σπύρος Ζακυνθινός, «είμαστε μακριά από το να επιλέγουμε ασθενείς, όπως συνέβη στην Ιταλία», σημειώνοντας επίσης πως «δεν υπάρχει ασφυξία στον «Ευαγγελισμό», ούτε διώχνουν ασθενείς με κορονοϊό, όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να μην γίνουν εκπτώσεις σε ασθενείς με άλλες παθήσεις», είπε.

Στην επιστολή τους, επισημαίνουν πως «η προσέλευση των ασθενών COVID-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ». Παράλληλα στην επιστολή τους παραθέτουν και συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

Ολόκληρη η επιστολή

Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2020

Κύριε Διοικητά,

Συναντηθήκαμε χθες Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου οι πέντε υπογράφοντες Διευθυντές των Ιατρικών Τομέων του Νοσοκομείου με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην λειτουργία μας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Διευθυντής κ Βασίλης Παπασταμόπουλος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πνευμονολογικού Τμήματος Διευθυντής κ Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα χαρακτηριστικά της πίεσης που δέχεται το Νοσοκομείο είναι διαφορετικά από εκείνα της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου. Οι κύριες διαφορές αφορούν την ηλικία, το κοινωνικό και το εθνολογικό προφίλ των ασθενών, την επίπτωση στο Νοσοκομείο και το σύστημα υγείας γενικότερα ασυμπτωματικών φορέων που είτε ήδη νοσηλεύονται για άλλη αιτία ή προσέρχονται ως χρονίως πάσχοντες στα Εξωτερικά Τακτικά Ιατρεία, την ένταση της προσοχής για την πιθανή εντόπιση εξωγενούς επιμόλυνσης του προσωπικού, κά. Πρόσθετη επιβάρυνση αποτελούν η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που δημιούργησε το lockdown προς τακτικούς ασθενείς και συνήθεις παραπομπές , παρά την υπερεργασία κατά τους θερινούς μήνες, ειδικά σε περιστατικά των κέντρων και των μονάδων αναφοράς του Νοσοκομείου που έχουν πανελλαδική εμβέλεια.

Σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι η προσέλευση των ασθενών COVID-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική.

Ο συνδυασμός όλων αυτών μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο Νοσοκομείο μας και στο ΕΣΥ γενικότερα, λόγω του κεντρικού ρόλου και της σημαντικής συμβολής μας στο μηχανισμό αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ομόφωνα προτείνουμε.

• Την λειτουργία καταλυμάτων που θα στεγάσουν προσωρινά ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα, οι οποίοι δεν έχουν στέγη ή διαβιούν σε συνθήκες που ευνοούν την υπερμετάδοση.

• Την αύξηση της διαθεσιμότητας σε μοριακούς ελέγχους για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς ειδικών μονάδων, ώστε να καταστεί δυνατό να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ψευδώς αρνητικές εξετάσεις και να διαφεύγουν μόνον οι ακραίες περιπτώσεις φορέων στην επωαστική περίοδο.

• Την διάθεση μεταφραστών γλωσσών που ομιλούν οι πολυπληθέστερες ομάδες των μεταναστών .

• Την άμεση αποφόρτιση του Νοσοκομείου από ασθενείς COVID-19 σε απλή νοσηλεία, με διακομιδή σε άλλα ιδρύματα.

• Τον σαφή προσδιορισμό, υπό τις παρούσες συνθήκες, του αριθμού κλινών ΜΕΘ και κλινών θαλάμου που θα διατίθενται για ασθενείς με COVID-19. Η διαθεσιμότητα θα αυξάνεται μόνον σε συνθήκες υπερπλήρωσης και των άλλων διαθέσιμων δομών στην Αττική, που απευχόμαστε.

• Την ισόρροπη στελέχωση και την ανάπτυξη των Τμημάτων με γνώμονα τις διαχρονικές ανάγκες και όχι μόνον τις συγκυριακές.

• Τέλος, αλλά πρωτίστως , επειδή η εμπειρία μας προοιωνίζει τα σημεία αντοχής και των άλλων Νοσοκομείων που από κοινού συνδράμουμε στη μάχη κατά της πανδημίας, παρακαλούμε διαβιβάστε την έκκλησή μας για την έγκαιρη λήψη ακόμη πιο δραστικών μέτρων Δημόσιας Υγείας και την αυστηρή επιτήρησή τους.

Κύριε Διοικητά,

Στην πρώτη μάχη κατά της πανδημίας «Ο Ευαγγελισμός» συνέδραμε με το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών από κάθε άλλο ίδρυμα και με πρωτοποριακό τρόπο οργάνωσης των κλινικών COVID-19. Είμαστε όλοι περήφανοι για την έκβαση που αποτυπώθηκε στην ελάχιστη θνητότητα, την επιτυχή έκβαση των νοσηλειών και τη μηδενική εσωτερική διασπορά του κορωνοϊού.

Είμαστε διαθέσιμοι και πάλι να συνδράμουμε και πέραν των δυνατοτήτων μας, έχοντας ως μόνο όριο την αρχή «Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν», η οποία μας ώθησε να καταθέσουμε το παρόν κείμενο.

Σπύρος Ζακυνθινός , Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας

Ιωάννης Δατσέρης, Διευθυντής Εργαστηριακού Τομέα

Γεράσιμος Μάντζαρης, Διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τομέα

Στέλιος Τσαγκαράκης, Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα

Στέφανος Στεφανάκης, Διευθυντής του Α’ Χειρουργικού Τομέα

Γεώργιος Χαρκιολάκης , Διευθυντής του Β’ Χειρουργικού Τομέα

Βασίλης Παπασταμόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων

Κοιν: Επιστημονικό Συμβούλιο

Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Σωματείο Εργαζομένων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» διαθέτει συνολικά 4 διαφορετικές εντατικές σε διαφορετικά σημεία του κτιρίου. Οι κλίνες μαζί με τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αγγίζουν τις 60. Ένα σύνολο 24 ΜΕΘ λειτουργούν για ασθενείς με covid-19, με καλυμμένες να είναι οι 20. Αναφορικά δε, με τις απλές κλίνες covid-19 στον «Ευαγγελισμό», το ρεπορτάζ αναφέρει πως υπάρχουν συνολικά 126 από τις οποίες σήμερα καλυμμένες είναι οι 70. Η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» τις επόμενες ημέρες αν παραστεί ανάγκη πρόκειται να απελευθερώσει κι άλλες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με covid-19, ώστε μέχρι τότε να αξιοποιούνται από ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας.

Στο 30% οι ελεύθερες ΜΕΘ στην Αττική

Όπως δήλωσε η Αναστασία Κοτανίδου εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) τη Τετάρτη, αναφορικά με την επάρκεια και την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην Αττική, ο συνολικός τους αριθμός σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, είναι 337.

Από αυτές τις κλίνες οι 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19, ενώ εντός τις επόμενες ημέρες πρόκειται να προστεθούν 42 επιπλέον σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ΕΕΕΘ, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι ελεύθερες σε ποσοστό 40%.