Σε πρωτοφανή έξαρση οι αντισημιτικές επιθέσεις στη Μ. Βρετανία

Σε επίπεδα- ρεκόρ έφτασαν κατά το 2017 τα περιστατικά μίσους και αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την εβραϊκή κοινότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο επιθέσεων σχεδόν τέσσερις φορές την ημέρα.
Aris Oikonomou/SOOC
|

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβραϊκής οργάνωσης Community Security Trust (CST), που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, το προηγούμενο έτος καταγράφοντας 1.382 αντισημιτικά περιστατικά, σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό επιθέσεων από το 1984, έτος που ξεκίνησαν να καταγράφονται αντίστοιχα περιστατικά.

Σε σχέση με τα στοιχεία του 2016, ο αριθμός των επιθέσεων έχει αυξηθεί κατά 3%, αφού τα περιστατικά που σημειώθηκαν ολόκληρο το έτος ήταν 1.346.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, για τις επιθέσεις και την αυξητική τους τάση δεν υπάρχει καμία προφανής αιτία. «Συχνά οι αυξήσεις αντισημιτικών περιστατικών οφείλονται σε αντιδράσεις σε συγκεκριμένα συμβάντα που ενεργοποιούν αντισημιτικά αντανακλαστικά Ωστόσο, τέτοια περιστατικά δεν σημειώθηκαν το 2017. Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι παράγοντες που οδήγησαν σε ένα γενικό, σταθερό, υψηλό επίπεδο αντισημιτικών περιστατικών το 2016, συνεχίστηκαν ολόκληρο το 2017».

Η έκθεση επισημαίνει την άνοδο όλων των μορφών εγκληματικότητας μίσους μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και τη δημοσιότητα γύρω από τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να έχουν προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα συμβάντων, καθώς και να ενθαρρύνουν περισσότερες αναφορές αντισημιτικών περιστατικών από θύματα και μάρτυρες στην εβραϊκή κοινότητα, συνεχίζει η ανακοίνωση της οργάνωσης CST.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της CST έδειξαν αύξηση κατά 34% του αριθμού των βίαιων αντισημιτικών επιθέσεων, από 108 το 2016 σε 145 το 2017. Το πιο συνηθισμένο είδος περιστατικού το 2017 αφορούσε λεκτική βία κατά Εβραίων δημοσίως και μπροστά σε κόσμο.

Επίσης, κατά τα ίδια στοιχεία, υπήρξε μια πτώση στον αριθμό των περιστατικών  που αφορούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα 289 περιστατικά του 2016 να μειώνονται σε 247 το 2017.

Σημειώνεται, τέλος, πως τα τρία τέταρτα όλων των παραπάνω περιστατικών καταγράφηκαν στο ευρύτερο Λονδίνο και Μάντσεστερ, δύο από τις πόλεις που φιλοξενούν τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις