Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για 89 δημοσιογράφους, πάνω από 40 βρίσκονται ήδη υπό κράτηση και άλλοι κρύβονται. Ένα δεύτερο διάταγμα στο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης που εκδόθηκε στις 27 Ιουλίου, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας 131 μέσων ενημέρωσης.
«Ο ασφυκτικός κλοιός που έχει επιβληθεί στους δημοσιογράφους και η διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων ενημέρωσης αποτελούν την τελευταία επίθεση στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν ήδη αποδυναμωθεί από χρόνια κρατικής καταστολής. Η έκδοση αυτού του δεύτερου έκτακτου διατάγματος δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι οι αρχές έχουν την πρόθεση να φιμώσουν την κριτική εναντίον τους χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Φώτης Φιλίππου.
«Ακόμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι περιορισμοί πρέπει να είναι αναγκαίοι, αναλογικοί και να εξυπηρετούν ένα νόμιμο σκοπό. Οι προβλέψεις των δύο έκτακτων διαταγμάτων που τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα δεν πληρούν κανένα από αυτά τα τρία κριτήρια και αντικρούουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι σέβεται τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».
Το δεύτερο διάταγμα, που εκδόθηκε στις 23 Ιουλίου, αύξησε την περίοδο της κράτησης πριν την απαγγελία κατηγοριών σε 30 ημέρες. Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε αξιόπιστες αναφορές για εκτεταμένη κακομεταχείριση και βασανισμό κρατουμένων. Στους δικηγόρους απαγορεύθηκε η πρόσβαση στους κρατουμένους κατά παράβαση του νόμου.
«Οι αρχές πρέπει να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για παράνομες εκτελέσεις και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την απόπειρα πραξικοπήματος. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εντεινόμενη καταστολή της ελευθερίας του τύπου δεν εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό και είναι παράνομη», δήλωσε ο Φώτης Φιλίππου. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις κακομεταχειρίσεις και τα βασανιστήρια κρατουμένων και να επιτρέψουν σε διεθνείς παρατηρητές να επισκεφθούν όλους τους κρατούμενους στους χώρους όπου κρατούνται».
Η κατάσταση στην Τουρκία με αριθμούς
Η Διεθνής Αμνηστία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα για να καταγράψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων. Ακολουθούν ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση:
- 131 επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και εκδοτικοί οίκοι έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένων και 3 πρακτορείων ειδήσεων, 16 τηλεοπτικών σταθμών, 23 ραδιοφωνικών σταθμών, 45 εφημερίδων, 15 περιοδικών και 29 εκδοτικών οίκων
- Τουλάχιστον 89 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για τους δημοσιογράφους. Περισσότεροι από 40 έχουν τεθεί υπό κράτηση.
- Τουλάχιστον 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν εν μέσω της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, σύμφωνα με κυβερνητικές αναφορές.
- Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
- Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απομακρυνθεί από τις δουλειές τους, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και άλλων.
- Πάνω από 1.000 ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν κλείσει και 138.000 μαθητές θα πρέπει να μεταφερθούν σε δημόσια σχολεία.
- 48 ώρες: το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τους κρατούμενους σε επώδυνες στάσεις σώματος. Οι κρατούμενοι στερούνται τροφής, νερού και ιατρικής φροντίδας, ενώ κακοποιούνται λεκτικά και απειλούνται. Μερικοί έχουν υποστεί σοβαρούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού.
- 3 μήνες είναι η αρχική περίοδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε τη νύχτα της 20ης Ιουλίου, παρέχοντας στον πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο την εξουσία να αποφασίζουν με διατάγματα και να παρακάμπτουν το Κοινοβούλιο.
- 30 ημέρες: το όριο κράτησης πριν την προσαγωγή στον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό αυξήθηκε από τέσσερις σε 30 ημέρες στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρώτο διάταγμα που εκδόθηκε στο πλαίσιο της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
- 15: το άρθρο του τουρκικού συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι οι αρχές δεν μπορούν να «αναστείλουν» την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μπορούν μόνο να εισάγουν εξαιρέσεις σε ορισμένα δικαιώματα.
- 0 είναι ο αριθμός των ανεξάρτητων οργάνων ελέγχου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει πρόσβαση σε χώρους κράτησης στην Τουρκία μετά την κατάργηση της τουρκικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τον Απρίλιο του 2016.