Η συζήτηση ξεκίνησε χθες Τετάρτη με τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και στις 17:00 ο πρόεδρος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για την εφαρμογή αλγόριθμου για τον ορισμό κατώτατου μισθού, καλώντας σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός από το 2028 θα καθορίζεται με αλγόριθμο με τον συνυπολογισμό της επίπτωσης του πληθωρισμού στο 20% των πιο χαμηλών αμοιβών σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση. Είμαστε υπέρ της ανάγκης επαναφοράς του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού μέσα από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και υπέρ της ενίσχυσης του πλέγματος των κλαδικών συμβάσεων. Θέλουμε ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους» είπε ο Δημήτρης Μάντζος, Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Το ΚΚΕ κατέθεσε χθες αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί των άρθρων 1 έως 15, για το νομοσχέδιο. Ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε πως το νομοσχέδιο «έναν στόχο υπηρετεί: Τη σταθερότητα για λογαριασμό της εργοδοσίας, να φτιάξει νομοθετικό τείχος για να εμποδίσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς που θα καλύπτει τις ανάγκες τους. Η αλήθεια είναι μία: Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσουν οι εργοδότες και αυτό θέλετε να αποφύγετε με το νομοσχέδιο» σημείωσε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.
«Ο αλγόριθμος της κυβέρνησης κλειδώνει τον μισθό της φτώχειας. Μόνο δίχτυ προστασίας αποτελεί η πραγματική αύξηση στους μισθούς» ανέφερε η Νέα Αριστερά, καταθέτοντας τροπολογία για: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ισχυρές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις παντού, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και κατάργηση των διατάξεων ποινικοποίησης και περιορισμού της απεργίας.