Βάσει του δημοσιεύματος, στο πλαίσιο των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα, η Αγγλία είχε στηρίξει το γεγονός να γίνουν κινήσεις για τη συνάντηση των πρωθυπουργών αλλά και η Τουρκία είναι έτοιμη για μια νέα ενέργεια στο θέμα των εγγυήσεων. 
 
Σύμφωνα με τον Εκμετζί ο ΓΓ του ΟΗΕ θα δει τους δύο ηγέτες, αλλά οι ηγέτες δεν θα συναντηθούν μεταξύ τους. «Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα». Η συνάντηση Γκουτέρες – Αναστασιάδης, αναφέρει, έχει ορισθεί για τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ «για τη συνάντηση Ακιντζί – Γκουτέρες η ώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί».
 
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Αναστασιάδης για ακόμη μια φορά θα εξηγήσει το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι και θα επαναλάβει τη θέλησή του για λύση, ζητώντας τα ΗΕ να παραμείνουν ενεργά.
 
Ο Εκμεκτζί αναφέρει ότι η διαδικασία στο Κραν Μοντανά κατέρρευσε στο στάδιο του «ας έρθουν οι πρωθυπουργοί να συζητήσουν αυτό το θέμα», όπως γράφει, λέγοντας πως το θέμα ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. «Τα ΗΕ ίσως θα φέρουν σε επαφή τους πρωθυπουργούς με ‘κυπριακή ατζέντα’». 
 
«Να δούμε πως θα πάει η διαδικασία» αναφέρει, λέγοντας ότι η Τουρκία είχε κάνει πρόταση για να προσαρμοστούν οι συμφωνίες ασφάλειας και εγγυήσεων στη σημερινή εποχή, να συνεχιστεί το παρεμβατικό δικαίωμα και να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών στρατιωτικών στο νησί. Μεταξύ των προτάσεων της Τουρκίας, καταλήγει, ήταν και η ύπαρξη μιας αστυνομικής δύναμης στο νησί.