Περισσότεροι από 10 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην παραλία Σπαραγαρίο στην περιοχή Καψάλι Κυθήρων σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, με δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος να σπεύδουν στο σημείο ειδοποιημένες από τους κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το kythera.news.gr, λίγη ώρα μετά εθεάθησαν ξανά στη θάλασσα, καθώς μεταφέρθηκαν με σωσίβια λέμβο σε σκάφος του Λιμενικού, με την τύχη τους έκτοτε να αγνοείται. Την ίδια ώρα, καμία σχετική ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης από το αρχηγείο του λιμενικού σώματος και τα αρμόδια υπουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο περιστατικό επέμβασης του λιμενικού που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς είχε προηγηθεί η έλευση 72 προσφύγων και μεταναστών στον Αβλέμονα Κυθήρων το πρωί του Σαββάτου και η άφιξη 37 ακόμη ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά στην παραλία Λυκοδήμου το απόγευμα της Κυριακής.

Μάλιστα, τα 72 άτομα που εντοπίστηκαν στον Αβλέμονα ανακοινώθηκε πως μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου με το Λιμενικό και το υπουργείο να σπεύδουν να διαψεύσουν καταγγελίες περί λογοκρισίας προς την ιστοσελίδα του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Radio Adelin FM Κύθηρα ο οποίος κατήγγειλε πως δέχθηκε πιέσεις από το Λιμεναρχείο Κυθήρων προκειμένου να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα του βίντεο στο οποίο είχε καταγραφεί η επιβίβαση ομάδας προσφύγων στο σκάφος του Λιμενικού ΛΣ=143.

Λίγες ώρες αργότερα, δυνάμεις του λιμενικού σώματος φέρεται να εμπόδισαν αλληλέγγυους να προσεγγίσουν τους 37 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν κολυμπώντας στην παραλία Λυκοδήμου το απόγευμα της Κυριακής, υποστηρίζοντας πως στην παραλία βρισκόταν ήδη γιατρός και νοσηλευτής ενώ είχε κληθεί και διερμηνέας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και παραμένουν στο λιμάνι Διακόφτι.