Οι αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ δρόμους στην περιοχή Grand Ouest της Γαλλίας, σε έδνειξη διαμαρτυρίας, καθώς τα χρέη στις τράπεζες έχουν γίνει δυσβάσταχτα, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες και οι πτωχεύσεις πιο συχνές.

Βασικό αίτιο της κρίσης θεωρείται η συνεχής πτώση των τιμών στο γάλα, στο βόειο και ιδιαίτερα στο χοιρινό κρέας, σε αντίθεση με την αύξηση του κόστους παραγωγής.


Το εμπάργκο στη Ρωσία

Ιδιαίτερα για τους χοιροτρόφους, θεωρείται ότι το εμπάργκο στη Ρωσία, έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, παρόλο που έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες διείσδυσης στην κινέζικη αγορά.

Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί ζητούν άμεσα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τα 700 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο, στα οποία προστέθηκαν άλλα 150 εκατ. ευρώ, την περασμένη εβδομάδα.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τους περίπου 42.000 αγρότες που αναγνωρισμένα βρίσκονται στα όρια πτώχευσης, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Γεωργίας, Στέφαν Λε Φολ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αγρότες θεωρούν «ως σταγόνα στον ωκεανό» τη βοήθεια που τους αναλογεί, η οποία συρρικνώνεται σε μερικές χιλιάδες, όταν τα χρέη πολλών στις τράπεζες φθάνουν τις 200.000 ευρώ.

Οι παραγωγοί ζητούν ακόμα από την κυβέρνηση διαρθρωτικά μέτρα, όπως τη σήμανση προέλευσης του κρέατος, ιδιαίτερα στα μεταποιημένα προϊόντα.


Στρεβλώσεις στην ευρω-αγορά

Μόνιμο αίτημά τους είναι επίσης, να σταματήσει «η στρέβλωση του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Θεωρούν ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα έχει προκαλέσει ανισορροπίες στην αγορά.

Οι αγρότες απειλούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με δράσεις κατά των σούπερ μάρκετ τις ερχόμενες μέρες, αν δεν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες τροφίμων και τους μεγάλους διανομείς το ζήτημα καθορισμού των τιμών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Αγροτών ( FNSEA) ζητεί τη συμμετοχή της σε διαπραγματεύσεις με τους διανομείς και τη βιομηχανία, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα οικονομικά περιθώρια κέρδους για όλους.