Η πλήρης επάνοδος των καταθέσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Κατσέλη, θα πρέπει να αναμένεται τα επόμενα τρία χρόνια, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά και αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί της κίνησης κεφαλαίων.
 
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η επάνοδος των καταθέσεων, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά», τόνισε.
 
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ανέφερε σχετικά με την ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/49 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι με τον νόμο διατηρείται το εγγυημένο όριο των 100.000 ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ενώ υπάρχει επιπλέον όριο 300.000 για καταθέσεις οι οποίες αφορούν ορισμένες συναλλαγές, όπως είναι η πώληση ακινήτων, η καταβολή εφάπαξ ή ποσά αποζημίωσης λόγω απόλυσης.
 
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρο του Ταμείου Θεόδωρο Μητράκο, «οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως διασφαλισμένες, όπως και τα αποθεματικά του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Εγγυήσεων (ΤΕΚΕ)».
 
Με το σύστημα που εισάγεται, ανέφερε, είναι συντομότερες οι προθεσμίες για την καταβολή της αποζημίωσης των καταθετών, ενώ αναγνωρίζεται ρητά και το δικαίωμα των καταθετών να προσφύγουν κατά του ΤΕΚΕ αν θεωρούν ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμη και πέντε χρόνια μετά.
 
Τέλος, τόνισε ότι το ΤΕΚΕ, αποτελεί την αρχή της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πυλώνα, που θα εναρμονίζει τα συστήματα προστασίας των καταθετών και θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό από τα εθνικά συστήματα.