Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη, ο Παύλος Πολάκης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Ζωή Καρκούλια κάλεσαν τον Στέφανο Κασσελακη να προσφύγει σε εσωκομματικές εκλογές, ενώ αντίθετος σε νέα προεδρική εκλογή τάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Παππάς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, απέρριψε την πρόταση για εσωκομματικές εκλογές, ενώ δήλωσε πως «μία πρόταση μομφής ρευστοποιεί το κόμμα και πληγώνει τον κόσμο μας». Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, μετά την άρνηση Κασσελάκη για νέες προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται πλέον η πρόταση μομφής στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 151 μελών που θα ψηφίσουν υπέρ.
Γεροβασίλη: «Αν κάνουμε εκλογές και κερδίσει ο Κασσελάκης, δεν ξέρω αν θα έχουμε θέση στο κόμμα»
«Τη δύναμη στα πρόσωπα την δίνει ο λαός. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να είναι έρμαιο στα χέρια του οποιουδήποτε μηχανισμού, του οποιουδήποτε προέδρου κόμματος προκειμένου να επιτευχθούν άλλου είδους στόχοι, όπως και οι εκκαθαρίσεις» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη. «Εκτιμώ ότι είναι πολλές κινήσεις το τελευταίο διάστημα, θα έλεγα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι επιλογές ρήξεων και διχασμών. Νομίζω είναι κεντρική επιλογή να εκδιωχθούν, να φύγουν άνθρωποι, να μετρηθούν αντιστάσεις, άμυνες, συσχετισμοί. Τέτοια παιχνίδια ζούμε» προσέθεσε.
«Ο πρόεδρος έχει επιλέξει ένα μικρό συρρικνωμένο κόμμα, ο ίδιος δεν έχει καταλάβει ότι μαζί με αυτούς τους δύο τίτλους χωράει και το απαξιωμένο. Ελπίζω να το κατανοήσει. Τα σύμβολα και τα οργανωτικά ζητήματα εμπεριέχουν πολιτικές, δεν είναι σύμβολα σκέτα ή κενά. Δεν είπε κανείς ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα ονόματα και αυτό απαιτεί ουσιαστική συζήτηση και όχι μέσα σε ένα παιχνίδι αντιπερισπασμών για να αλλάξουμε την ατζέντα. Ο πρόεδρος εξελέγη πριν έναν χρόνο, όμως, δεν εξελέγη με αυτή την ατζέντα. Σήμερα ξετυλίγεται μια καινούργια ατζέντα. Η δική μου η πρόταση και ως λύση για να σταματήσει αυτό το καθοδικό σπιράλ και η μάχη των μηχανισμών της εσωστρέφειας, είναι ότι η δύναμη είναι στα μέλη. Πάμε στα μέλη να δούμε τη λύση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος όταν συμβαίνουν όλα αυτά που θεσμικά, δημοκρατικά με τη δύναμη στα μέλη να δοθεί η λύση. Ο ίδιος πρέπει να το κάνει αυτό, γιατί αλλιώς είναι πάλι παιχνίδι» συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Κασσελάκης τις εσωκομματικές εκλογές, σημείωσε πως «δεν είπε κανείς ότι δεν θα εκλεγεί. Ο καθένας μετράει τη θέση του απέναντι σε αυτό. Εγώ αυτή τη στιγμή λέω ότι είναι μια καινούργια ατζέντα που ήταν άγνωστη την εποχή που εξελέγη πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. Εάν επιβεβαιωθεί, εδώ είμαστε». «Δεν το γνωρίζω. Θα δω αναλόγως τι κόμμα είναι αυτό. Δεν είμαι από τους αναχωρητές, ούτε από αυτούς που επιλέγουν τη διάσπαση» προσέθεσε. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το μέλλον» κατέληξε για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.
Ν. Παππάς: «Ζούμε τις συνέπειες ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος» – «Όποιος θέλει αλλαγή ηγεσίας πρέπει να κάνει πρόταση μομφής»
«Έχουμε κάνει λάθη και θεωρώ ότι ο δημόσιος διάλογος έτσι όπως εξελίσσεται, δυστυχώς χαρακτηρίζεται από απολυτότητες στις δημόσιες τοποθετήσεις. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει ευθύνες. Όλοι μας έχουμε ευθύνες και αυτό πρέπει να το πούμε και στον κόσμο που μας παρακολουθεί και περιμένει από εμάς να πούμε κάτι για τα προβλήματα που τον απασχολούν, αντί να παράγουμε εσωτερική ειδησεογραφία, νομίζω ότι έχουμε τον τρόπο, έχουμε τις καταστατικές προβλέψεις να λύσουμε όλα τα ζητήματα δημοκρατικά» σημείωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, στο ΕΡΤΝews.
«Είχαμε πάλι τον Φεβρουάριο στο συνέδριο μας το προηγούμενο ακριβώς την ίδια συζήτηση και μάλιστα θα σας έλεγα και με την ίδια περίπου τοποθέτηση των κορυφαίων στελεχών. Αυτή τη στιγμή και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, το να μεταφέρουμε στη βάση διλήμματα τα οποία εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε με σύνθεση και συνεννόηση, δεν είναι κάτι το οποίο ανταποκρίνεται στην ευθύνη την οποία έχουμε απέναντι στον κόσμο» προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του σε νέες εκλογές: «Ξεκάθαρα έχω πει αυτό από την αρχή όχι στις εκλογές. Το κόμμα έχει αυτή τη στιγμή και πολιτικό και προγραμματικό και στελεχιακό απόθεμα. Έχει θέσεις και αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν βρει χώρο στη δημόσια συζήτηση. Να σας πω ένα παράδειγμα: Η απόφαση της τελευταίας Κεντρικής μας Επιτροπής λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας, εάν είχαμε υπηρετήσει αυτή την απόφαση με συνέπεια και χωρίς να “διανθίζουμε” τη δημόσια εικόνα μας με αντιπαραθέσεις οι οποίες έχουν και ακραίο χαρακτήρα, ότι θα είχαμε κάνει πάρα πολλά βήματα και στη συνθήκη ραγδαίας φθοράς της Νέας Δημοκρατίας, θα υπήρχε εικόνα δυνητικής ανατροπής του σκηνικού, δηλαδή μια δυνητική συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να έχει εικόνα ανατροπής».
«Ξεκινώντας από την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, αποφασίσαμε να γίνουμε το πιο δημοκρατικό και διαφανές κόμμα. Τι σημαίνει αυτό; Οι βουλευτές μας θα εκλέγονται με προκριματικές εκλογές. Δηλαδή θα αποφασίζει η βάση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Θα έχουμε ισχυρά περιφερειακά όργανα, πράγμα που δεν έχουμε. Οι εκλεγμένοι βουλευτές έχουν και αυτοί μια δημοκρατική νομιμοποίηση από τον κόσμο, ο οποίος επέλεξε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και έχουν λάβει τον σταυρό προτίμησης. Περιμένουμε να δούμε τι εισήγηση θα έρθει από την Επιτροπή Καταστατικού στην Κεντρική Επιτροπή» σχολίασε για την πρόταση τις αλλαγές στο καταστατικό. «Τίποτα παραπάνω από τη σαφή καταστατική πρόβλεψη ότι όποιος θέλει αλλαγή ηγεσίας πρέπει να κάνει πρόταση μομφής. Δεν έχω ακούσει καμία σαφή τοποθέτηση ότι θα το κάνουν όσοι θέτουν θέμα προσφυγής στη βάση. Υπάρχει μια θολή εικόνα για το τι προτίθεται καθένας να κάνει, αλλά σε κάθε περίπτωση σας λέω ότι ο Στέφανος Κασελάκης είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τριετή θητεία και οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται σε περίπτωση που τεθεί θέμα αμφισβήτησης είναι απολύτως σαφείς. Δεν λέω ότι είναι παράνομες. Απολύτως δημοκρατικά, απολύτως ανοιχτά και αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε» σχολίασε για τη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Κανονικά διεγράφη για λόγους που έγιναν γνωστοί υπό άλλες συνθήκες, όταν διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα. Κατά τη γνώμη μου καλώς επέστρεψε. Και θα σας έλεγα όχι μόνο επειδή υπέστη μια πειθαρχική ποινή, η οποία είναι ακραία, δηλαδή η διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και γιατί υπάρχει, υπάρχει και μια πολιτική διάσταση. Προσέξτε, εφόσον μπαίνει θέμα ηγεσίας, δεν νομίζω ότι ούτε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήθελε μια εικόνα ότι λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα απέναντι σε όσους του ασκούν κριτική και τον αμφισβητούν. Πολιτικά θα τα λύσουμε όλα τα ζητήματα. Έχουμε τοποθετηθεί και θα τοποθετηθούμε και στην Κεντρική Επιτροπή και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα πάνω στο έδαφος των ψηφισμένων μας αποφάσεων να δούμε τα επόμενα βήματα» είπε για τον Παύλο Πολάκη. «Όταν βάζει κάποιος ένα ζήτημα τόσο κορυφαίο, δηλαδή ότι πρέπει να γίνει αλλαγή ηγεσίας, δεν μπορεί να μην έχει συγκροτήσει μια εναλλακτική στρατηγική και να την έχει καταγράψει σε ένα κείμενο. (…) Η κριτική βεβαίως να γίνει και να γίνει και με ανοιχτή καρδιά και δεν νομίζω ότι κανένας διεκδικεί το αλάθητο.Αλλά το να θέτουμε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα χωρίς να έχει συγκροτηθεί μια εναλλακτική πλατφόρμα που να έχει αρχή, μέση και τέλος, με προγραμματικά χαρακτηριστικά, με πολιτικές προτεραιότητες, που να λέει εγώ το κόμμα θέλω να το πάω αλλού, όχι εκεί που το πάει η τωρινή ηγεσία. Αυτό εγώ δεν το έχω δει» προσέθεσε.
«Αν ήθελε να πει κάτι, θα το είχε πει ή αν θέλει να πει κάτι στην πορεία θα το πει ο ίδιος. Αυτοί λοιπόν που περιφέρουν το όνομά του και μεθερμηνεύουν τις επιθυμίες και τις θέσεις του στο δημόσιο διάλογο, νομίζω το κάνουν με τρόπο μάταιο. Ο Αλέξης τοποθετήθηκε τον Φεβρουάριο, δεν συμφωνήσαμε εκεί, είχαμε διαφορετική προσέγγιση. Είναι δημοκρατικό αυτό, είναι θεμιτό, είναι ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης, είναι ο άνθρωπος που πήρε το κόμμα από το 3% και αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και την κληρονομιά μας για να μας κάνει ένα κόμμα κυβερνητικό. Έχει πολλά να προσφέρει και στην παράταξη και στην πατρίδα και νομίζω ότι αν ήθελε κάτι να πει θα το είχε πει. Πάντα συνομιλούμε και είναι μια σχέση ετών, δεκαετιών και η οποία είναι εκτός από πολιτική, είναι και συντροφική. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντα. Και νομίζω ότι δεν θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι και όταν ήμουν διευθυντής του γραφείου του μπορεί να είχαμε διαφωνήσει σε κάτι, αλλά η υπηρεσιακή μου ευθύνη δεν θα μου επέτρεπε ποτέ αυτό να το κάνω δημόσια» είπε για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
«Θεωρώ ότι ο Χρήστος Σπίρτζης έχει κάνει απαράδεκτες τοποθετήσεις στη δημόσια σφαίρα. Γνωρίζετε κι εσείς ότι είναι και φίλος μου. Έχουμε και μια προσωπική σχέση. Έχω τεράστιες βαθιές διαφωνίες. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει πολύ δημιουργικός και δεν νομίζω ότι τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν με διαγραφές» σχολίασε, τέλος, για την παραπομπή του Χρ. Σπρίτζη για «σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα».
Η Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπει τον Χρ. Σπρίτζη στην ΚΕ για «σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα» – Σπρίτζης: «Τιμή μου να με διαγράψει μια φράξια που έχει στήσει ο Κασσελάκης»
Ενωμεταξύ, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραπέμπει η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Χρήστο Σπίρτζη, κάνοντας λόγο για «σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας:
«Το τριμελές Συμβούλιο της Επιτροπής Δεοντολογίας που έχει οριστεί για να εξετάσει την καταγγελία που αφορά τον σ. Χρήστο Σπίρτζη συνεδρίασε σήμερα 5/09/2024 και εισηγείται προς την Ολομέλεια τα εξής:
Ο σ. Σπιρτζης για μία ακόμη φορά αγνόησε την πρόσκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας να συναντηθεί με το Συμβούλιο μας σήμερα και να παράσχει τις εξηγήσεις του. Αντ αυτού επέλεξε και πάλι την αποστολή νέας επιστολής με περιεχόμενο παρόμοιο με την προηγούμενη, η οποία του επεστράφη από την ΕΔ ως απαράδεκτη και ταυτόχρονα εμφανίστηκε κατά την παγιωμένη τακτική του σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές συνεχίζοντας τις γνωστές επιθέσεις του.
Κατόπιν των ανωτέρω το Συμβούλιο εκτιμά ότι η συμπεριφορά του σ. Σπίρτζη συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας, η Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου για μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν μπορεί να λάβει απόφαση για τις πειθαρχικές ποινές της αναστολής της ιδιότητας μέλους και της διαγραφής προτού προηγηθεί γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.), εισηγούμαστε την παραπομπή της υπόθεσης στην ΚΕ, για τη διατύπωση της γνώμης της. Η εν λόγω παραπομπή θα γίνει ύστερα από απόφαση της ολομέλειας της ΕΔ».
«Είναι τιμή μου να διαγραφώ από μια φράξια που έχει στήσει ο Στέφανος Κασσελάκης για ταυτοτικούς λόγους» είπε από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης στην ΕΡΤΝews. «Δυστυχώς και αυτή τη διαδικασία την έχουν ευτελίσει. Έκαναν χθες μια διαρροή, έξω απ’ ότι ορίζει η Επιτροπή Δεοντολογίας και είπαν ότι αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα που δεν θα υπάρχει Κεντρική Επιτροπή», σημείωσε. «Η μόνη διέξοδος για το κόμμα είναι να φύγει ο Στέφανος Κασσελάκης» τόνισε.
Κεχαγιά: «Η πρόταση Πολάκη για εκλογές ή πρόταση μομφής δεν είναι κεραυνός εν αιθρία»
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο ACTION24, είπε ότι «η πρόταση Πολάκη για εκλογές ή πρόταση μομφής δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», ενώ υποστήριξε ότι η επανένταξη Πολάκη δεν έγινε σε μια προσπάθεια κατευνασμού ή συμψηφισμού». «Με τον τρόπο του έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί τις εσωκομματικές κάλπες, γιατί δεν θέλει να ταλαιπωρήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, και γιατί πριν ένα χρόνο εξελέγη από τη βάση και έχει θητεία άλλα δύο χρόνια», πρόσθεσε αναφορτικά με τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Π.Γ. «Αν θέλει να βάλει κάποιος τέτοια ζητήματα έχει κάθε δικαίωμα», προσέθεσε.
«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η τριμερής Επιτροπή, έκρινε ότι υπάρχει κα΄ποιο παράπτωμα για τον κ. Σπίρτζη, το οποίο χρήζει να παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά για να συμβεί πρέπει να υπάρξει απόφαση της ολομέλειας της επιτροπής. Θα συνεδριάσει άμεσα για να επικυρώσει την εισήγηση της τριμερούς» είπε για την υπόθεση Σπρίτζη.
Μουζάλας: «Παλεύω να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης»
Ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας την Πέμπτη στο Attica και σε ερώτημα για το τι θα πράξει αν ο κ. Κασσελάκης παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, το μέλος της ΚΕ είπε ότι «εγώ παλεύω για να μείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και να φύγει ο κ. Κασσελάκης». «Το όνειρό του δεν είναι να γινει πρωθυπουργός, είναι φανερό αυτό το πράγμα. Πιθανώς μια πολιτική προοπτική είναι ένα κόμμα του 5-6% που αύριο θα κολλήσει κάπου αλλού και θα κάνει μια κυβέρνηση που δεν θα είναι αριστερή» σημείωσε και κάλεσε «τους απογοητευμένους συντρόφους» που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ «να επιστρέψουν στις διαδικασίες και να απαιτήσουν εκλογές από τη βάση – αυτό είναι το δημοκρατικό, η διέξοδος», ενώ για τα στελέχη της Νέας Αριστεράς είπε ότι «βιάστηκαν να φύγουν, πιθανόν να ήταν διαφορετικές οι εξελίξεις αν έμεναν».
Φαραντούρης: «Αξιοπρεπής λύση εκτόνωσης η προσφυγή στα μέλη» – «Σκέφτομαι σοβαρά να είμαι υποψήφιος»
«Αν η προσφυγή στα μέλη μας ήταν κάποια λύση για την εκτόνωση της κρίσης και της εσωστρέφειας, απάντησα ότι σίγουρα δεν είναι μία ιδανική λύση, είναι όμως μία κάποια λύση. Ίσως η καλύτερη δυνατή αυτή τη στιγμή. Δεν το εισηγούμαι ως ιδανική λύση, αλλά ως βέλτιστη δυνατή. Αυτό το σπιράλ εσωστρέφειας, απαξίωσης και φθοράς πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να σταματήσει» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, δήλωσε πως σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε περίπτωση που γίνουν εκλογές για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ, το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να είμαι υποψήφιος» είπε συγκεκριμένα,
«Ο ρόλος μου είναι ειρηνοποιός. Αν υπάρχει ρόλος για όλους μας, θα πρέπει να είναι της ενότητας. Αν με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί η δική μου παρουσία και ενδεχομένως υποψηφιότητα να είναι ένας κεντρομόλος πόλος – γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ – το αποδέχομαι και το γνωρίζω. Αυτός είναι ο ρόλος όλων μας και σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να μπορέσω κι εγώ και οι άλλοι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία να αποτελέσουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης. Καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του και με την ιστορική συγκυρία. Όλοι πρέπει να δείξουμε συλλογική υπευθυνότητα» κατέληξε.
Ρήγας-Κασιμάτη: «Συμφωνήσαμε να γίνει η αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού, Πάνος Ρήγας, σημείωσε πως η Επιτροπή θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αποκάλυψε πως το θέμα της βουλευτικής θητείας δεν προβλέπει αλλαγή εκλογικής περιφέρειας προκειμένου ένα στέλεχος να συνεχίσει να διεκδικεί τον σταυρό. Παράλληλα, τάχθηκε κατά του ενδεχομένου να στηθούν εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος στον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να εφαρμόσει τις πολιτικές του μαζί με όλα τα στελέχη του κόμματος.
Η Νίνα Κασιμάτη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Καταστατικού, είπε επίσης πως η επιτροπή κρίνει ότι το όνομα θα μπορούσε να αλλάξει, «όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν».