Στο εξής, οι θεσμοί δεν θα επιτρέψουν καμία ελληνική καθυστέρηση, εξήγησαν πηγές των Βρυξελλών.
Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι τυχόν δημοσιονομικοί τριγμοί λόγω του Brexit, δεν θα οδηγήσουν σε προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής.
Οι πηγές της ΕΕ επανέλαβαν την ικανοποίησή τους για το έργο που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα, εκτίμησαν ότι είναι το πλέον προστατευμένο κράτος του Νότου λόγω του μνημονίου, αλλά και ότι δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
Άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα (τουλάχιστο 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% του ΑΕΠ), αν γίνουν τα συμφωνηθέντα και χωρίς να προσδιορίσουν πόσα χρόνια μετά τη λήξη του μνημονίου το 2018.
Θολό τοπίο για χρέος και κόφτη
Για το χρέος, οι πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του έτους από τον ESM.
Πιο θολή είναι πάντως η κατάσταση σχετικά με το τρίτο σκέλος των μακροπρόθεσμων μέτρων (προληπτικός μηχανισμός ή κόφτης).
Έγινε αναφορά σε δύο στάδια: στον μηχανισμό Policy Contingency που θα αφορά στα χρόνια του μνημονίου έως και στο 2018 και στον μηχανισμό State Contingency δηλαδή στην μετά μνημονίου εποχή με την έμφαση για τις αποφάσεις να δίνεται στο πρώτο στάδιο.
Στο αναπτυξιακό σκέλος, απεύθυναν έκκληση για επιτάχυνση στην υλοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, λέγοντας ότι παρά τα όσα λέγονται, μόνο 30-40 εκατ. ευρώ έχει χρησιμοποιήσει η Ελλάδα, όταν ανά την ΕΕ έχουν ήδη διατεθεί χρηματοδοτήσεις αξίας 100 δισ. ευρώ (δηλαδή το ένα τρίτο των κονδυλίων).
Και ως αιτία ανέφεραν το γεγονός ότι «στην Ελλάδα υπάρχει εθισμός στην λογική του ΕΣΠΑ που είναι επιδοματική».