Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν από κοινού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, σχετικά με τις ανησυχητικές εικόνες εκτεταμένης αστυνομικής βίας που καταγράφηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την πορεία της 6ης Δεκεμβρίου στη μνήμη του δολοφονηθέντα από αστυνομικό Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Την ίδια ώρα, επίκαιρη ερώτηση προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με θέμα «Συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας» κατέθεσαν 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Στην επερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση. Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες. Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών. Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που εκθέτουν πρώτα απ’ όλους την ίδια την αστυνομία και ήδη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ από τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών. Πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία.
Ακολουθούν τα ερωτήματα που διατυπώνονται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης η πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει;
- Γιατί την ώρα που το ίδιο το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβιβάζει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό από τα πρόσφατα περιστατικά, με εντολή, μάλιστα, να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα, ο κος Υπουργός σπεύδει να βγάλει απαράδεκτα θεσμικά και πολιτικά πορίσματα πως δήθεν τίποτα δεν συνέβη; Πέρα από το να προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών, με ποιο δικαίωμα καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη;
- Ποια ουσιαστικά μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την τιμωρία των λίγων παρανομούντων αστυνομικών;
- Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την καταγγελλόμενη αύξηση της εγκληματικότητας, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, τα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών;
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι δύο ευρωβουλευτές:
«Ανησυχητικές εικόνες εκτεταμένης αστυνομικής βίας είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, που ακολούθησαν την πορεία της Παρασκευής 6ης Δεκεμβρίου στη μνήμη του δολοφονηθέντα από αστυνομικό Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες των πολιτών για ραγδαία αύξηση της αστυνομικής βίας πληθαίνουν διαρκώς, τα στιγμιότυπα ακραίας και αδικαιολόγητης άσκησης βίας δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Περιστατικό με επτά προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη για μπαλόνια αλληλεγγύης, καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και κραυγές από αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, καθώς και δεκάδες μαρτυρίες για άγρια καταστολή, αδιάκριτο ξυλοδαρμό και εξευτελισμό προσαχθέντων να κάνουν το γύρο του διαδικτύου, και από την άλλη ο αρμόδιος υπουργός να υποστηρίζει πως “Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα”.
Το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και δεδομένου ότι η Επιτροπή επαγρυπνεί όσον αφορά την τήρηση του κεκτημένου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων που αφορούν τα ως άνω θεμελιώδη δικαιώματα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του κράτους δικαίου από τα Κράτη Μέλη, θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα; Θα λάβει μέτρα βάσει των πορισμάτων της και αν ναι, βάση ποιού χρονοδιαγράμματος;»