Στο ίδιο μήκος κύματος που είχαν κινηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Κύρτσος, κινήθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης θέλοντας να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι σε καλή θέση στην Ευρώπη σχετικά με τους θανάτους.

Ειδικότερα, εξέφρασε την ικανοποίηση του που η χώρα μας είναι τριακοστή στους θανάτους στην Ευρώπη από την πανδημία: «Για το αν είμαστε σε καλή θέση με ρωτάτε. Στην τριακοστή θέση στους θανάτους είναι η χώρα μας στην Ευρώπη. Στην τριακοστή. Σε μια ζηλευτή θέση. Δεν θα θέλαμε ούτε ένα θάνατο. Η κυβέρνηση δεν χαίρεται για την προσπάθειά της, τα αποτελέσματα δεν είναι δικά της, είναι αποτελέσματα της πειθαρχίας της ελληνικής κοινωνίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Η αλαζονεία της κυβέρνησης και του Θεοχάρη μας έχει κοστίσει ήδη πολύ ακριβά

«Το να επιχαίρει για την πραγματικότητα των 3.000 νεκρών του τελευταίου μήνα είναι απλά προκλητικό και ενδεικτικό μιας κυβέρνησης που δεν νιώθει τι συμβαίνει γύρω της», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δήλωση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κύριος Θεοχάρης, ο υπουργός που διαχειρίστηκε με καταστροφικό τρόπο το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, σήμερα ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ότι η θέση της χώρας μας είναι «ζηλευτή» ως προς τον αριθμό νεκρών από την πανδημία. Η αλαζονεία της κυβέρνησης και του κυρίου Θεοχάρη το καλοκαίρι μας έχει κοστίσει ήδη πολύ ακριβά. Το να επιχαίρει για την πραγματικότητα των 3.000 νεκρών του τελευταίου μήνα είναι απλά προκλητικό και ενδεικτικό μιας κυβέρνησης που δεν νιώθει τι συμβαίνει γύρω της.

Όταν η Ελλάδα ξεπερνούσε το «φράγμα» των χιλίων νεκρών από κορονοϊό ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος «θριαμβολόγησε» λέγοντας ότι «στα Βαλκάνια η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση σε θανάτους από κορονοιό», απαριθμώντας τις απώλειες που έχουν οι γειτονικές μας χώρες σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Άθλια θριαμβολογία Κύρτσου: «Στα Βαλκάνια η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση σε θανάτους από κορονοιό»

Εν μέσω τρομακτικών αποτελεσμάτων για πάνω από 200 νεκρούς μέσα σε δύο ημέρες στα τέλη Νοεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλέστηκε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να σχολιάσει τότε, ότι η Ελλάδα «πάει 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο» στην κλίμακα θάνατοι ανά εκατομμύριο ανθρώπων, ενώ έφτασε και στο σημείο να πει ότι «πανηγυρίζουμε» για το παραπάνω.

Ο ίδιος, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων σε ερώτηση για τον τρόπο άρσης του Lockdown τον Δεκέμβριο.

Πανηγυρίζει με τον αριθμό των νεκρών ο Γεωργιάδης γιατί «είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα τους οι NYT αναλύουν το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη, βάζοντας στο κάδρο -στα στατιστικά τους και την Ελλάδα- πολλές χώρες οι οποίες, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, άνοιξαν γρήγορα τον τουρισμό τους το καλοκαίρι, και πώς αυτό συνέβαλε στη διασπορά.

Θέμα στους NYT ο ελληνικος εκτροχιασμός του δεύτερου κύματος και η στάση της εκκλησίας

«Πέτυχαν όλοι οι στόχοι του υπουργείου»

Σχετικά με τον τουρισμό ο Θεοχάρης καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση «ανέξοδη κριτική και λαϊκισμό», ενώ υποστήριξε ότι πέτυχαν όλοι οι στόχοι που είχε θέσει το υπουργείο και απέρριψε τις κατηγορίες για απουσία σχεδίου στο άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια.

«Συνεργαστήκαμε με τον ΕΟΔΥ για διαρκή τεστ στον τουριστικό κλάδο, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των συνόρων, τα ξενοδοχεία για να έχουμε ξενοδοχεία απομόνωσης», σημείωσε.

Μίλησε ακόμα για «υποδειγματική εφαρμογή των πρωτοκόλλων στον τουρισμό, καλύτερη από κάθε άλλο κλάδο ενίσχυση της εικόνας του Brand της χώρας με παρουσία παντού στα διεθνή μέσα, υποδειγματικές καμπάνιες από τον ΕΟΤ και διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΠΟΤ».

«Ενισχύσαμε τον εσωτερικό τουρισμό με πρωτοφανή κονδύλια και για πρώτη φορά με τα ταξιδιωτικά γραφεία μέσα», είπε και πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα διαψεύδουν την ανευθυνότητά της αντιπολίτευσης».

«Αν η κατάσταση είχε ξεφύγει δεν θα ήμασταν από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη. Αν ο Τουρισμός έφταιγε για το δεύτερο κύμα τότε θα το είχαμε τον Αύγουστο, ενώ θα ήταν κόκκινα τα νησιά, όχι η Βόρεια Ελλάδα. Σε όλες τις χώρες τα κρούσματα συνδέονται με την κινητικότητα. Κόντρα στις προσπάθειες δυσφήμισης της χώρας, η χώρα βραβεύεται. Μπορεί να μην ταιριάζει στην αφήγησή σας και στο παραμύθι που πλάθετε, όμως τα βραβεία είναι υπαρκτά», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι, «με το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού η ύφεση είναι μικρότερη κατά 5%».

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, που τόνισε ότι «θέλει μεγάλο θράσος να ισχυρίζεται ο Θεοχάρης ότι η Αντιπολίτευση επιτίθεται στον ελληνικό τουρισμό όταν ο ίδιος αποδείχτηκε εν τοις πράγμασι ο μεγαλύτερος υπονομευτής του».

«Πρέπει να μας απαντήσετε: Γιατί δεν υπήρχαν ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα με τον τρόπο άφιξης των τουριστών στη χώρα και το κάνατε μόλις τώρα; Για ποιο λόγο ήταν διαφορετικά τα πρωτόκολλα αναλόγως αν ερχόσουν οδικά, αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά; Έχετε αναλογιστεί πόσο μεγάλη ζημιά έγινε στον τουρισμό για του χρόνου, για χάρη αυτών των πενιχρών εσόδων; Η χώρα μας είναι πρώτη σε θανάτους τον τελευταίο μήνα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Και έρχεστε εδώ και λέτε ότι είστε και πετυχημένοι επειδή ήταν καλοπληρωμένες και είχαν ωραία αισθητική οι διαφημιστικές καμπάνιες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκουρλέτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου που τόνισε: «Τους πανηγυρισμούς σας για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το διέψευσαν ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Είμαστε η μόνη χώρα που άνοιξε τον τουρισμό χωρίς μέτρα όπως μαζικά τεστ. Και μιλάτε για αποτελεσματικότητα όταν βλέπουμε σήμερα ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων και με 100% γεμάτες τις ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο;».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Τουρισμού που επανέλαβε τις κατηγορίες του για ανέξοδη κριτική η οποία κάνει ζημιά στη χώρα. «Σταματήστε την ανέξοδη κριτική. Λέτε γιατί ανοίξαμε τα σύνορα και συγχρόνως γιατί έχουμε ύφεση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το ΕΣΥ όπως το παρέδωσε και όταν η χώρα μπήκε σε ένα παγκόσμιο πόλεμο απροετοίμαστη. Για τέσσερα χρόνια δεν υπήρχαν ΜΕΘ και φέτος υπερδιπλασιάστηκαν. Δυσφημείτε τον τουρισμό. Αυτό που κάνετε τώρα προκαλεί ζημιά. Αλλά η εικόνα της χώρας στέκεται κόντρα σε εσάς», αντέτεινε ο υπουργός Τουρισμού.