Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, σημειώνει πως απαιτείται άμεση κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων που θα μετασχηματίσουν την χώρα σε μια εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, μόνο με ριζική αλλαγή των ακολουθούμενων δημόσιων πολιτικών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΒ οι οποίοι επισυνάπτονται στην επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον υπουργό Επικρατείας, προκειμένου να εξισορροπηθεί η τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η Ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, πέραν όσων ήδη πραγματοποιούνται.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο ΣΕΒ προτείνει την άρση σειράς φορολογικών αντικινήτρων για την αντίστροφη του επενδυτικού κλίματος, όπως ο φορολογικός έλεγχος όλων των ανελέγκτων χρήσεων με την εφαρμογή του Φορολογικού Πιστοποιητικού και η σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Από αυτά τα μέτρα, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι τα δημόσια έσοδα θα ενισχυθούν από 650 εκ. ευρώ έως 850 εκ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη επανεξέτασης ειδικών φόρων κατανάλωσης επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης και κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής. Ακόμη, στις προτάσεις του ΣΕΒ συμπεριλαμβάνονται εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία και ενθάρρυνση εμβληματικών επενδύσεων σε τεχνολογία, περιβάλλον, υποδομές, βιομηχανία κ.α., με θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
 
Στην επιστολή προτείνονται επίσης η δημιουργία μονάδων «κοινών υπηρεσιών», επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία με μια ενεργητική φορολογική πολιτική ισχυρών κινήτρων αλλά και εξορθολογισμός της μεταφοράς ζημιών μέσα από ενεργητική φορολογική λογική, που θα μετατρέπει τις οικονομικές ζημίες σε αναπτυξιακό μοχλό με τη δυνατότητα μεταφοράς τους, για 12 έτη μέχρι του 70% των κερδών (έναντι 5 ετών σήμερα).
 
Κλείνοντας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, θεωρεί σημαίνουσα την εφαρμογή γρήγορων και διαφανών διαδικασιών ένταξης ελέγχου και πιστοποίησης των επενδύσεων και προτείνει η δημιουργία ανεξάρτητου συντονιστικού μηχανισμού αξιοποίησης πόρων μείγματος ανακυκλούμενων εργαλείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό της δημόσιας χρηματοδότησης.