Ωστόσο, ο ΣΕΒ, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, ότι ο νέος νόμος για την αδειοδότηση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
 
Όπως εκτιμά, το νέο πλαίσιο «επιχειρεί να λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα με κίνδυνο να δημιουργήσει νέες παρενέργειες».
 
Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Συνδέσμου, καταργούν στην πράξη τον ανταγωνισμό μεταξύ παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου, ενώ επικαλούνται στοιχεία από την Assiociation of Commercial Television in Europe, η οποία αναφέρει ότι εργάζονται στην Ευρώπη 1 εκατ. εργαζόμενοι σε 11.000 τηλεοπτικούς σταθμούς, με τον μέσο όρο να είναι συνεπώς 90 εργαζόμενοι ανά σταθμό.
 
«Η οιονεί «κρατικοποίηση» της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης, κατά τον Σύνδεσμο, μέσω δημιουργίας επιχειρηματικών και εργατικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν με στρεβλά οικονομικά κριτήρια, θα δημιουργήσει de jure και de facto ολιγοπώλιο στην τηλεοπτική αγορά, θα επιφέρει υψηλότερο κόστος λειτουργίας (με αντίκτυπο στις τιμές των διαφημιζομένων προϊόντων μέσω της τηλεόρασης) και τεχνολογική απαξίωση επενδύσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον τομέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς. Παράλληλα, το πιθανό έλλειμμα πολυφωνίας που θα προκύψει ως παράπλευρη απώλεια από τις αλλαγές που δρομολογούνται, θα πλήξουν το πολιτικό μας σύστημα και θα μας απομακρύνουν περαιτέρω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημειώνεται.
 
Παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον οι ρυθμίσεις αυτές θα εξαλείψουν από την τηλεοπτική αγορά τα κακώς κείμενα και κυρίως φαινόμενα που άπτονται της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της αδιαφάνειας στο θεσμικό πλαίσιο, και ιδίως στις σχέσεις επιχειρήσεων με το δημόσιο. 
 
Έτσι, ο ΣΕΒ προτείνει την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της τεχνικής επάρκειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αλλά και θωράκιση των αρχών του δημοσιογραφικού επαγγελματος με ευθύνη τόσο των επαγγελματιών του κλάδου όσο και των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και της ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει τη λειτουργία τους.
 
Στοιχεία από έρευνα του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται επιπλέον, στην ανάλυση του ΣΕΒ, σύμφωνα με τα οποία στην πλειονότητα (2/3) των 65 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα οι μαθητές 15 ετών έχουν καλύτερες επιδόσεις σε ανάγνωση, μαθηματικά και επιστήμες σε σύγκριση με τα ελληνόπουλα. Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για αποτυχία του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να προετοιμάσει μεγάλο μέρος της νεότερης γενιάς για έναν κόσμο όπου τα παιδιά άλλων χωρών αποκτούν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια να έχουν πιο ανταγωνιστικές επιδόσεις στις ανοιχτές παγκόσμιες αγορές εργασίας.