Η Μέρκελ, που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου με στόχο μια τέταρτη θητεία στον θώκο της καγκελαρίου, αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις των αντιπάλων της Σοσιαλδημοκρατών να αντισταθεί στην απαίτηση του Τραμπ προς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες τους για την Άμυνα.
 
Αντιθέτως, επισήμανε την ισχύ των σχέσεων της Γερμανίας με τις ΗΠΑ παρά τις διαφορές μεταξύ Βερολίνου – Ουάσιγκτον σε θέματα πολιτικής.
 
«Στη περίπτωση του προέδρου των ΗΠΑ, όποιες διαφορές κι αν ενδεχομένως υπάρχουν μεταξύ μας, αναγνωρίζω ότι (κατάφερε) να επικρατήσει σε μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση. Δεν του προσφέρθηκε (η νίκη) σε ασημένιο πιάτο» τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
 
«Εντέλει, κέρδισε τις εκλογές βάσει του αμερικανικού εκλογικού νόμου κι αυτό σημαίνει ότι είναι δημοκρατικά εκλεγμένος και ότι σε αυτό το πρόσωπο πρέπει να επιδεικνύεται ο προσήκων σεβασμός, ανεξαρτήτως του πώς εγώ αξιολογώ τις απόψεις του», συμπλήρωσε.