Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 16 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και το εστιακό του βάθος είναι 14,5 χιλιόμετρα. Η αρχική εκτίμηση έδινε επίκεντρο 11 Χλμ. ΔΝΔ του Κρανιδίου Αργολίδας, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Είχαν προηγηθεί έξι μικρότεροι σεισμοί, από 1,8 έως 3,3 Ρίχτερ. Δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν ζημιές ή τραυματισμοί.

Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, Εμμανουήλ Δολιανίτης, ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για προληπτικούς λόγους και λόγω των μετασεισμών που σημειώνονται στην περιοχη, αναφέροντας στο ACTION 24 «κουνηθήκαμε και τρομάξαμε λίγο».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στη μέση περίπου του Αργολικού Κόλπου, μεταξύ Σπετσών και Αρκαδίας, όπου υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, το οποίο είναι γνωστό και πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Κληθείς να απαντήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός, ο κ. Γκανάς τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα σίγουροι». «Πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε γιατί έχουν περάσει λίγα λεπτά από τον σεισμό».

Αναφερόμενος στο ρήγμα της περιοχής, είπε ότι είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς. «Δεν έχουμε όμως ιστορικό για την δραστηριότητα αυτού του ρήγματος. Ο Αργολικός Κόλπος είναι μια περιοχή που ενώ έχει μεγάλα ρήγματα, δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Ο κ. Γκανάς ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε ένας μικρός προσεισμός και δύο μετασεισμοί σε κοντινή περιοχή.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας, είπε, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθούμε το φαινόμενο για τις επόμενες ώρες.