Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών με επίκεντρο την Εύβοια και την περιοχή του Προκοπίου, με το εστιακό βάθος να είναι στα 14,2 χλμ.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί ήδη αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 3,7 Ρίχτερ.

«Δεν έχουμε ιστορικό πιο μεγάλων σεισμών»

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός ήταν σχετικά επιφανειακός και είχε βάθος 14,5 χιλιόμετρα.

«Το μέγεθος του σημερινού σεισμού πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας γιατί δεν έχουμε ιστορικό πιο ισχυρό σεισμών» δήλωσε και ο πρόεδρος το ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από το σεισμό. Επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί η εξέλιξη της κατάστασης και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις παλιές κατοικίες και να μην κυκλοφορούν σε πυκνοκατοικημένες κατοικίες.

«Ήταν πολύ μεγάλος ο σεισμός»

Ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης, μίλησε στην ΕΡΤ περιγράφοντας τις στιγμές μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Έκανε λόγο για πολύ μεγάλο σεισμό, σημείωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν ζημιές, αλλά εξέφρασε φόβο ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις σε κτίρια της περιοχής. Τα σχολεία έκλεισαν με μαθητές και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να είναι ανάστατοι στους δρόμους.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή. Τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από τον σεισμό.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες μαζί με την Δημοτική Αρχή και την Πολιτική Προστασία επιχειρούν τους πρώτους ελέγχους χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει κάποια στοιχεία για πιθανές ζημιές. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για πιθανές καταπτώσεις και ζημιές.

«Διάρκεια 30 δευτερόλεπτα με βοή»

«Νιώσαμε πολύ έντονα τον σεισμό . Είμαστε κοντά στο επίκεντρο. Είχε μεγάλη διάρκεια και βουή. Είχε γύρω στα 30 δευτερόλεπτα διάρκεια. Κουνηθήκαμε αρκετά. Στον χώρο που βρίσκομαι δεν έγιναν ζημιές. Ο κόσμος βγήκε στον δρόμο. Φοβηθήκαμε, ήταν δυνατός σεισμός. Εδώ στο Μαντούδι δεν υπάρχουν ζημιές, δεν ξέρω στα γύρω χωριά. Προς το παρόν δεν έχουμε νιώσει μετασεισμό. Ελπίζουμε να ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε κάτοικος του Μαντουδίου στο Open TV.