Τα προβλήματα ρευστότητας αλλά και το αβέβαιο οικονομικό μέλλον που γέννησε η πανδημία φαίνεται ότι κατευθύνουν την κυβέρνηση στη δημιουργία μιας νέας ρύθμισης εξόφλησης των οφειλών στην Εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις. Το παραπάνω σενάριο έρχεται σε μια συγκυρία όπου αναμένεται η 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς, με την κυβέρνηση υπό την πίεση των «κόκκινων» χρεών προς της Εφορία, να ψάχνει νέες λύσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα του ελληνικού οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η ενεργοποίηση της διεύρυνσης του πλαισίου των δόσεων σε 60 έως 72, ακόμα και επαναφορά των 100 ή 120 δόσεων για τους πληττόμενους από την πανδημία.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται οι δόσεις να έχουν χρονοδιάγραμμα εξόφλησης μέχρι το 2026 ή και στα τέλη του 2027, με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων(άτοκα) – 48 δόσεων (2,5% επιτόκιο) που υπάρχει μέχρι σήμερα, να μην είναι αρκετή -εκ των πραγμάτων. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως η ρύθμιση θα καταλαμβάνει «όλα τα χρέη» της περιόδου του κορονοϊού, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να περιλάβει η ρύθμιση και άλλες οφειλές της τελευταίας διετίας, πέραν όσων ετέθησαν με νόμο σε αναστολή.
Ωστόσο, διαπιστώνεται ένας διαχωρισμός σχετικά με τους δικαιούχους των δύο αξόνων των δόσεων. Οι πρώτες (60-72) αφορούν την εξόφληση «παγωμένων χρεών» σε αναστολή για το 2020-2021. Οι δεύτερες (100-120), αφορούν επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις.