Φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν το υπουργείο Υγείας να προχωρά σε αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, γνωστής και ως «επιτροπή των ειδικών». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στο ieidiseis, ο ρόλος της επιτροπής δεν είναι ο ίδιος με παλιά, καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει τις περισσότερες αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια.
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση θεωρεί «ενοχλητικά» κάποια μέλη που «δεν συμβιβάζονται» με όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται και πλέον δεν εισηγείται, αλλά «εξειδικεύει και μελετά τα στοιχεία». Επίσης, επί εποχής Χαρδαλιά, τις αποφάσεις ελάμβανε κυρίως η «μικρή επιτροπή», που συνεδρίαζε την Πέμπτη και επί της ουσίας η επιτροπή Τσιόδρα, κάθε Παρασκευή, επικύρωνε τις κατευθύνσεις που είχαν αποφασιστεί την προηγούμενη.

Στόχος των όποιων αλλαγών γίνουν τελικά στην επιτροπή από το νέο υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ, γιατροί που «ενοχλούν». Εκείνο, πάντως, που φοβάται η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στις αλλαγές είναι τυχόν αντιδράσεις από τους ειδικούς που θα μείνουν και θα αισθανθούν την ανάγκη να υπερασπιστούν τους συναδέλφους τους.