Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. «Ας μην βιαζόμαστε να μπούμε σε λεπτομέρειες, μόλις γίνει το τηλεφώνημα, οι πολίτες θα ενημερωθούν σχετικά».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πρόταση για τρία νέα ονόματα από το αλβανόφωνο κόμμα DUI, που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, καθώς το θέμα είναι ευαίσθητο. «To ζήτημα είναι ευαίσθητο και θα παραμείνω προσεκτικός. Οι μέρες αυτές θέλω να είναι μέρες επιτυχούς συμπλήρωσης της διαδικασίας. Όταν όλες οι λεπτομέρειες συμφωνηθούν, θα ανακοινωθούν κατευθείαν. Είναι ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας και επίσης ευαίσθητο για την Ελλάδα»
Υπενθυμίζεται ότι η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο οι εξελίξεις πάγωσαν. Η ελληνική πλευρά υπογράμμιζε ότι η ευθύνη ήταν της ΠΓΔΜ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε την Δευτέρα ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση που έχει προκύψει είναι της ΠΓΔΜ, αλλά εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. «Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».
«Ανιστόρητη και επικίνδυνη η κυβέρνηση»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτέθηκε εκ νέου την Τρίτη στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Μακεδονικό. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη και τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί μια ονομασία που δεν θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
«Η κυβέρνηση είχε εμφανίσει μία λύση που αφορούσε μόνο το όνομα. Μετά από τις δικές μας πιέσεις αποδέχθηκαν να βάλλουν στην διαπραγμάτευση τη συνταγματική αλλαγή, την αποκήρυξη του αλυτρωτισμού και το erga omnes. Μετά έφεραν την πρόταση για το Μακεδονία του Ίλιντεν, το οποίο απορρίψαμε αμέσως. Η κυβέρνηση είναι ανιστόρητη και γι αυτό επικίνδυνη.
Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αφορά και την εθνικότητα και τη γλώσσα, μία ονομασία για όλες τις χρήσεις. Είναι θέση έντιμη και πατριωτική που διαφυλάσσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ και την ενότητα των Ελλήνων». Τέλος, ξεκαθάρισε πως «μία συμφωνία που δεν θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει δεκτή από τη ΝΔ».
«Σε πανικό ο Μητσοτάκης»
Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, τονίζοντας ότι ο πανικός του γίνεται κάθε μέρα και πιο έκδηλος. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι λεκτικοί ακροβατισμοί του δεν θα του επιτρέπουν να κρύβεται για πολύ ακόμα. Παράλληλα τον κατηγόρησαν πως ακολουθεί διαφορετική γραμμή στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με τα όσα υποστηρίζει στους ξένους αξιωματούχους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:
Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο επίλυσης του ονοματολογικού, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ κληροδότησαν στη χώρα, γίνεται κάθε μέρα και πιο έκδηλος.
Καλά κάνει, διότι ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά:
και τι διαπραγματεύονταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόν,
και τι πάει να πετύχει η σημερινή κυβέρνηση,
και ποιων τα εγκληματικά για τα εθνικά συμφέροντα λάθη καλείται να διορθώσει.
Εξάλλου, βρίσκεται στα ρετιρέ της ΝΔ μαζί τους.
Όποιον λεκτικό ακροβατισμό και να σκαρφιστεί, δεν μπορεί για πολύ ακόμα να κρύβεται. Σύντομα θα αναγκαστεί να καταλήξει σε μία θέση από τις δεκάδες που έχει υιοθετήσει για το ονοματολογικό τους τελευταίους έξι μήνες.
Το μόνο που περιμένουμε να δούμε είναι εάν θα συνεχίσει να υποκρίνεται ότι είναι τάχα υπέρ της λύσης όταν συναντιέται με ξένους αξιωματούχους στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό ακολουθεί, κατά γράμμα, τη γραμμή που του επιβάλλουν οι επαγγελματίες πατριδοκάπηλοι, Σαμαράς και Γεωργιάδης».
«Οδικός χάρτης» σε χωματόδρομο
Στην περίπτωση που τελικά επιλυθούν οι «τεχνικές λεπτομέρειες» που επικαλείται η πλευρά της ΠΓΔΜ, προβλέπονται μία σειρά από βήματα που θα καταλήξουν στην έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το πρώτο εξ αυτών είναι η επικύρωσή της ως διεθνής συμφωνία από την Βουλή της ΠΓΔΜ, με απλή πλειοψηφία (61 σε σύνολο 120), την οποία κατέχει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει και ένα σημείο που παραμένει γρίφος, καθώς μετά την επικύρωση από τη Βουλή της γειτονικής χώρας, θα πρέπει να λάβει και την υπογραφή του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά σε ονομασία erga omnes.
Αμέσως μετά, εφόσον εκπληρωθούν τα παραπάνω, η συμφωνία θα κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, με τη νέα ονομασία πλέον της ΠΓΔΜ, και η γειτονική χώρα θα υποβάλλει αίτηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, με το αίτημα να εξετάζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ΕΕ θα αποδεχτεί το αίτημα «με πολλούς αστερίσκους», και στη συνέχεια θα πρέπει να εκπληρωθούν μία σειρά από προαπαιτούμενα που είναι απαραίτητα για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στη συνέχεια, στις 11 και 12 Ιουλίου το ΝΑΤΟ θα δεχθεί υπό όρους την ένταξη της ΠΓΔΜ. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγκριση της ένταξης από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και αρκεί η αρνητική στάση μίας μόνο για να μπλοκαριστεί η διαδικασία, η οποία απαιτεί ένα με δύο χρόνια.
Ακολούθως, προβλέπεται το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία, η οποία τοποθετείται τον προσεχή Σεπτέμβριο, με απαραίτητη τη συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των πολιτών της γειτονικής χώρας. Όπως αναφέρεται, σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό η αντιπολίτευση του εθνικιστικού VMRO να επιχειρήσει να μπλοκάρει τις εξελίξεις απέχοντας από το δημοψήφισμα, με τα σενάρια να περιλαμβάνουν ακόμα και εκείνο των παράλληλων πρόωρων εκλογών, ώστε να εξαναγκαστούν σε συμμετοχή.
Το επόμενο βήμα, που επίσης περιγράφεται ως εξαιρετικά δύσκολο, απαιτεί την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Στο βήμα αυτό παραμένει το εμπόδιο της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το δημοσίευμα να αναφέρεται σε ενδεχόμενη αμνηστία σε στελέχη του VMRO και τους επικεφαλής του Νίκολα Γκρουέφσκι, οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες για διαφθορά.
Τέλος, μετά από όλα τα παραπάνω, προβλέπεται η ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, με τη σημείωση πως εάν έχει παραβιαστεί η συμφωνία σε οποιοδήποτε στάδιο, αυτή θα πάψει να υφίσταται.