Σενάρια πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ

Πυκνώνουν τα σενάρια στον διεθνή τύπο που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχουν ληφθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που τα μηνύματα που εκπέμπονται από τη Γερμανία απορρίπτουν αντίστοιχες συζητήσεις.
|

Το σχέδιο της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ίσως καρποφορήσει σύντομα, ανοίγοντας τον δρόμο στην χρεωμένη χώρα να πει ότι έκανε ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως σημειώνει το διεθνές οικονομικό μέσο, η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μακροχρόνια φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, που επιδιώκει να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Η σχετική συζήτηση λαμβάνει χώρα την στιγμή που η Ελλάδα πρόκειται να υλοποιήσει τον πρώτο γύρο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της, που πιθανά θα καταλήξει στην εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ κατά την συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει ακόμη υποβληθεί επίσημο αίτημα για την πρόωρη εξόφληση των δανείων, ωστόσο διερευνά αυτή την δυνατότητα, σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επειδή τα σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Η αποπληρωμή του ΔΝΤ νωρίτερα του προγραμματισμένου θα μείωνε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα προσεχή χρόνια, αφού μέρος αυτών των δανείων είναι ακριβότερα τόσο από τα δάνεια που έχει λάβει από την ευρωζώνη, όσο και από το κόστος δανεισμού από τις αγορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που φιλοξενεί το ίδιο δημοσίευμα, η κίνηση αυτή θα συνέβαλε εκτός των άλλων και στην ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου του Α. Τσίπρα ενόψει των εθνικών εκλογών, επειδή θα έρθει να προσμετρηθεί στα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και απεξάρτησης της χώρας από τους πιστωτές της. Ακόμη, θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι μείωσε την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, επομένως και την επίβλεψή του.

Σημειώνεται πως σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ωστόσο υπογραμμίζεται πως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί πρώτα να δοθεί το πράσινο φως από την ευρωζώνη και αυτό επειδή οι χώρες της νομισματικής ένωσης πρέπει να παραιτηθούν του δικαιώματός τους να αποπληρώνονται πρόωρα κατά το ανάλογο ποσόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt μετέφερε την αντίθεση της Γερμανίας σε αντίστοιχους σχεδιασμούς. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, μία τέτοια απόφαση θα είναι απόφαση της Αθήνας, όμως θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με τους άλλους δανειστές της, με τον εκπρόσωπο του ESM να συμφωνεί μαζί τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του Όλαφ Σολτς, η Γερμανία δεν επιθυμεί απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα, καθώς θεωρεί πως η παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων γαι τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Συνολικά, τα χρήματα που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ εκτιμόνται σε 9,5 δισ. ευρώ, με τον ρυθμό αποπληρωμής να προβλέπει την εξόφληση 1,9 δισ. ευρώ ετησίως για όλη την περίοδο από το 2019 έως το 2023, και το υπόλοιπο ποσό στις αρχές του 2024.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις