Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μία φορά ο Νίκος Τζανάκης ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, αρχής γενομένης για τους άνω των 40 ετών και ίσως αργότερα για τους άνω των 18. Ο καθηγητής πνευμονολογίας είπε πως «ζούμε πια σε ένα πόλεμο» και προειδοποίησε ότι εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον διαφύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Ακόμα, εξήγησε πως αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κορονοϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν, ενώ εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».
Εν συνεχεία, παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια που σχετίζονται με την μετάλλαξη Όμικρον.
Το πρώτο σενάριο, που έχει μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί, είναι πως η Όμικρον προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεμβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ξεκινάμε τον “αγώνα” από τον Μάρτιο του 2020». Ένα δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε απέναντί μας έναν ιό που μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους. Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με αυτό η Όμικρον προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση.
Όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί το σύστημα υγείας αναμένεται να επιβαρυνθεί. Στο μεταξύ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επίσης στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αν θεσπιζόταν υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 50, «θα ζούσαμε σε ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είπε πως όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον «ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν αλλά όλοι συμφωνούμε ότι όποια κι αν είναι η Όμικρον καλύτερα να μας βρει εμβολιασμένους, παρά να μας βρει ανεμβολίαστους».
Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου καθώς προσφέρει άμυνα ακόμη και στο μικρό ποσοστό των πολιτών που δεν την απέκτησαν με τις δύο πρώτες δόσεις. Κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν ενόψει του χειμώνα, της Όμικρον και των ασαφειών που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη.
Τον προβληματισμό του για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής εξέφρασε κι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης λέγοντας πως αν και αναμένουν αποκλιμάκωση της κατάστασης αυτή δεν έρχεται, κάτι το οποίο είναι πιθανό να συνδέεται με την μετάλλαξη Όμικρον.
«Προφανέστατα η Θεσσαλονίκη έχει πρόβλημα με βάση την διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, φτάσαμε ακριβώς στο όριο, με 121 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Η δική μας πρόβλεψη με βάση τα μοντέλα είναι ότι θα πάμε σε πτώση. Η χτεσινή ήταν ίσως η πιο δύσκολη ημέρα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, από αύριο θα αρχίσουμε να έχουμε μία μικρή βελτίωση», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «παρότι στην Αττική υπάρχει γενική σταθεροποίηση, περιμένουμε πτώση αλλά δεν έχει σημειωθεί ακόμη, όπως στη Θεσσαλονίκη … μας προβληματίζει, προσπαθούμε να δούμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, δεν είναι προφανές, ίσως συνδέεται και με την Όμικρον. Αλλά είναι εικασία».
Παραδέχθηκε ότι «και του χρόνου μπορεί να συζητάμε τα ίδια πράγματα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο ιός. Σίγουρα το σημαντικό είναι ότι στην πράξη χτίζουμε όχι απλώς τείχος ανοσίας, αλλά πολλαπλές γραμμές άμυνας. Έχουμε τρόπους αντιμετώπισης, πολλαπλά μέσα. Εμβόλια, κάποια φάρμακα, που θα βελτιώνονται όσο περνά ο καιρός, μηχανισμούς μη φαρμακολογικής αντιμετώπισης (π.χ. τηλεργασία, απολύμανση αέρα εσωτερικών χώρων που ακόμα δεν το έχουμε αναπτύξει ενώ είναι διαθέσιμο τεχνολογικά)».
«Εμένα με φοβίζει είναι ότι πολύ εύκολα είπαμε “είναι ανθρώπινο να φοβάται κανείς τον εμβολιασμό”. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Εγώ, ανθρώπινα, φοβάμαι την covid-19», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. «Φοβάμαι τον κορονοϊό, όχι το εμβόλιο … έχουμε όλοι κάνει πολλά μικροί. Πολλοί από τους Έλληνες που έχουν πάει τα τελευταία 20 χρόνια σε εξωτικούς προορισμούς έχουν κάνει ηθελημένα εμβόλια … “κολλήσαμε” τώρα στο ότι υπάρχει ένα εμβόλιο που μπορεί να μας σώσει σε μια πανδημία. Αυτό, ειλικρινά με ξεπερνάει με όρους λογικής … δεν φοβόμαστε επειδή “είναι ανθρώπινο”, αλλά επειδή έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα συνωμοσιολογίας ότι το παγκόσμιο σύστημα που μας ελέγχει θέλει να μας σκοτώσει ή να μας βάλει το τσιπάκι του 5g. Δεν είναι δυνατόν με 90 νεκρούς την ημέρα να μιλάμε με τέτοιους όρους».