Περίπου επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να εκλέξουν 165 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, εν μέσω μιας πολιτικά τεταμένης ατμόσφαιρας στο κράτος της Δυτικής Αφρικής.

Η αντιπολίτευση ελπίζει ότι η ψηφοφορία θα αναγκάσει τον πρόεδρο, Μάκι Σαλ ,να συνάψει κυβερνητικό συνασπισμό, περιορίζοντας τις φιλοδοξίες που μπορεί να έχει για τρίτη θητεία.

Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν πέρυσι μετά τη σύλληψη του κύριου αντιπάλου του Σαλ, Ουσμάν Σόνκο, με την κατηγορία του βιασμού.

Ο Σόνκο, ο οποίος ήρθε τρίτος στις εκλογές του 2019, αρνείται τις κατηγορίες και οι υποστηρικτές του έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον πρόεδρο.

Φέτος, αυτός και ένας άλλος από τους βασικούς αντιπάλους του Σολ αποκλείστηκαν ως υποψήφιοι, γεγονός που πυροδότησε διαμαρτυρίες στις οποίες πέθαναν τρία άτομα τον Ιούνιο.

Οι εκλογές της Κυριακής θα δώσουν μια σαφέστερη ένδειξη για το τι θα μπορούσε να συμβεί το 2024.

Παρόλο που η υποψηφιότητα του Σόνκο απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο, έχει οργανώσει υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη τη Σενεγάλη.

Η δυσαρέσκεια εναντίον του Σαλ έχει ενταθεί καθώς όλοι οι βασικοί του αντίπαλοι έχουν απολέσει το δικαίωμα εκλογής τους, μετά από δικαστικές κινήσεις σε βάρος τους. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σαλ ότι χρησιμοποιεί τη δύναμή του ελέγχοντας το δικαστικό σώμα.