του Θάνου Καμήλαλη

Να μας συγχωρείτε για την «αχαριστία», αλλά όταν κινητοποιούνται ιδιώτες για να καλύψουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις της Πολιτείας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όταν οι συγκεκριμένοι «μαικήνες» είναι οι εφοπλιστές, υπάρχει σοβαρή κοροίδία. Και όταν Πρωθυπουργός και υπουργός Υγείας κάνουν τις παρακάτω δηλώσεις, υπάρχει σοβαρή ομολογία αποτυχίας:

Κ.Μητσοτάκης:

Πιστεύω ότι είναι μια παρέμβαση η οποία, όχι απλά θα αλλάξει την καθημερινότητα στα νοσοκομεία, αλλά θα ξαναδώσει και στους ασθενείς ένα αίσθημα αξιοπρέπειας, το οποίο σήμερα στερούνται διότι δυστυχώς οι χώροι υγιεινής στα νοσοκομεία είναι σε άθλια κατάσταση και τα κλινοσκεπάσματα, απ’ ότι καταλαβαίνω, είναι πολλών δεκαετιών.

Β.Κικίλιας:

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη ευκαιρία που μου δίνετε να ευχαριστήσω και εγώ την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Κύριε Πρόεδρε στο πρόσωπό σας και σε όλους αυτούς οι οποίοι συνεισέφεραν, είμαστε υπόχρεοι. Τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. έχουν να ανακαινιστουν κατά οποιονδήποτε τρόπο, δυστυχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Και κυρίως στα χρόνια της κρίσης δεν έχει γίνει το παραμικρό. Η τελευταία προσπάθεια που έγινε, έγινε επί Υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου. Οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες και εμείς ψάχνουμε να βρούμε μια εμβληματική παρέμβαση, τέτοια που θα είναι οριζόντια, θα έχει απήχηση στον μέσο Έλληνα, στον μέσο πολίτη και θα είναι και άμεση. Γιατί, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στον Προϋπολογισμό στην Βουλή, το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων. Οπότε μας δώσατε το δικαίωμα να σας παρουσιάσουμε, κι εσείς μετά στο Συμβούλιό σας, αυτή τη δράση που αφορά τις δύο υγειονομικές περιφέρειες τις μεγαλύτερες, την πρώτη και την δεύτερη. Δηλαδή τα νοσοκομεία όλης της Αττικής στα οποία μετά από παρέμβασή σας η οποία θα ξεκινήσει σε μάξιμουμ χρόνο 3 μηνών και θα ανακατασκευαστούν και ανακαινιστούν πλήρως όλοι οι χώροι υγιεινής, όλοι. Που σημαίνει τα WC σε δημόσιους χώρους, εντός των κλινών και σε όλες τις μονάδες της χώρας, δηλαδή σε όλη τη χώρα, σε όλα τα νοσοκομεία πάνω από 30.000 κλίνες όπου θα μας προμηθεύσετε κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, μαξιλάρια κλπ. Είναι μια τεράστια παρέμβαση. Θέλω να πω ότι ήταν απομείωση του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας του μέσου Έλληνα, το να πηγαίνει στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και οι χώροι υγιεινής, οι τουαλέτες, να είναι σε αυτή την κατάσταση. Και αυτό θα το δεί άμεσα ο κόσμος.»

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, το συνολικό ύψος της «χορηγίας» ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ. Αξίζουν σίγουρα πολλά μπράβο στον Υπουργό, ο οποίος, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, διαπίστωσε το πρόβλημα και η επιλογή του ήταν να ενημερώσει τους εφοπλιστές και να ζητήσει βοήθεια. Σίγουρα αυτός είναι ο τρόπος να λύνει το κράτος τα σοβαρά του προβλήματα. Δεν έχεις καινούρια σεντόνια σε νοσοκομεία; Μην ψάξεις να βρεις τα χρήματα από το κρατικό ταμείο, μην κοιτάξεις να κατανείμεις λίγο καλύτερα τους πόρους σου (βλ. 2 εκατ. ευρώ στη «σκανδαλώδη» Θεολογική Σχολή της Βοστώνης»). Ζήτα τα πολύ ευγενικά από τους ολιγάρχες, με επίκληση προφανώς στο φιλότιμο τους.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες ιδέες, πιο «ριζοσπαστικές» και «λαϊκίστικες». Βρες τα χρήματα μόνος σου. Δεν είναι και πολύ δύσκολο. Μπορείς π.χ. να μην συγκαλύπτεις «πάρτι» στον χώρο της Υγείας (βλ.ΚΕΕΛΠΝΟ). Και μία που μιλάμε για εφοπλιστές, μπορείς να μην τους φορολογείς μόνο εθελοντικά.

Να θυμίσουμε ότι το 2013, οι εφοπλιστές κλήθηκαν να αναλάβουν κι αυτοί το βαρος της κρίσης. Εθελοντικά και με φορολόγηση μερικάων δεκάδων εκατ. ετησίως βέβαια. Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά υπέγραψε με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ένα «συνυποσχετικού οικειοθελούς παροχής», διάρκειας τεσσάρων ετών, με στόχο να εισπράττονται ετησίως 80 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το εάν τα χρήματα αυτά εισπράχθηκαν στο σύνολό τους, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτεργατών Εμπορικό Ναυτικού επιμένει ότι  «σύμφωνα με εξακριβωμένα στοιχεία των ελληνικών φορολογικών αρχών και του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο 2014-2017 το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει μόνο το 1/5 της εθελοντικής εισφοράς που συμφωνήθηκε να πληρώσουν οι εφοπλιστές, δηλαδή 85 εκατομμύρια ευρώ».

Η κυβέρνηση Τσίπρα, πριν από έναν περίπου χρόνο, συνέχισε αυτήν την εθελοντικη εισφορά, μετατρέποντάς την σε αόριστης διάρκειας, με παρόμοιους στόχους. Στο ενδιάμεσο, τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν σε κάτι πολύ βασικό, κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Να μην υπάρξει καμία αναφορά στο άρθρο 107, που προστατεύει τους εφοπλιστές και διασφαλίζει, «συνταγματικά» τις δεκάδες φοροαπαλλαγές τους και περιορίζοντας την υποχρεωτική φορολογία τους σε ύψος πολύ μικρότερο από τη φορολογία των ναυτεργατών.

Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και σεντόνια, θα μπορούσαμε να πούμε συνοπτικά. Αλλά, δεν έχει να κάνει μόνο με τους εφοπλιστές, ούτε με το αν κανείς βλέπει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Όταν ένα κράτος δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδη κενά μόνο του, το ποτήρι είναι άδειο και ζητάμε νερό. Όταν αυτά τα κενά καλύπτονται με «δωρεές», η χώρα είναι βαριά άρρωστη.