«Οι πολυάριθμες σεξουαλικές επιθέσεις και τα ομοφοβικά, τρανσφοβικά, αμφιβοβικά και ιντερφοβικά περιστατικά αποτελούν τρανή απόδειξη ότι η αντίληψη περί κανονικότητας δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά κάθε κορίτσι, γυναίκα και θηλυκότητα, κάθε άτομο που δεν εγκλωβίζεται στα στερεότυπα που επιβάλλουν οι επικρατούσες “νόρμες” και κάθε μη δυαδικό πρόσωπο» τονίζουν οι οργανώσεις Πολύχρωμο Σχολείο και Intersex Greece, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους μαθητές της Ξάνθης, που απέχουν από τα μαθήματά τους διαμαρτυρόμενοι για συγκάλυψη σεξουαλικών επιθέσεων από τη διεύθυνση του σχολείου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω Γυμνασίου.

«Τις τελευταίες ημέρες τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουμε γίνει μάρτυρες ειδήσεων από την πόλη της Ξάνθης, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, μαθήτριες Γυμνασίου έχουν υποστεί πολυάριθμες σεξουαλικές επιθέσεις, με τη διευθύντρια της μονάδας όχι μόνο να επιχειρεί να συγκαλύψει τα περιστατικά, αλλά και να κατηγορεί τα θύματα κάνοντας λόγο για “προκλητικό ντύσιμο” και “μεμονωμένα περιστατικά”. Ως απάντηση στην παραπάνω αντιμετώπιση, οι μαθήτριες/-τές του συγκεκριμένου σχολείου απέχουν από τα μαθήματά τους διαμαρτυρόμενες/-νοι για τη στάση της διεύθυνσης, που στην καταγγελία του πρώτου, σοβαρότατου περιστατικού, αντέτεινε ότι “το θύμα είναι συνυπεύθυνο επειδή ήταν ντυμένη προκλητικά”» σημειώνουν οι οργανώσεις.

Υπογραμμίζουν στη συνέχεια ότι «αντίστοιχα περιστατικά αναδεικνύουν επίσης «την επείγουσα ανάγκη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εκλείψουν οι συμπεριφορές και οι πεποιθήσεις που διαιωνίζουν την αντίληψη περί “προκλητικότητας του θύματος”, και απόδοσης ευθυνών στα θύματα και όχι στους θύτες».

«Απαιτούμε να προστεθεί η συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση ως αυτόνομο, υποχρεωτικό μάθημα στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και την ευθυγράμμιση των σχολικών προγραμμάτων με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO. Επιπλέον, ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγκαίες, όπως αναδεικνύει η επικαιρότητα, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για τη συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση, καθώς η έλλειψη αυτών οδηγεί στη διαιώνιση της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της αμφιφοβίας και ιντερφοβίας, των στερεοτύπων και του καλά εμπεδωμένου πατριαρχικού αφηγήματος»

«Ως εθελόντριες/-τές, ως ακτιβίστριες/-τές, ως μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, ως οργανώσεις Πολύχρωμο Σχολείο και Intersex Greece καταγγέλλουμε ρητά και κατηγορηματικά κάθε σεξουαλικό έγκλημα και κάθε προσπάθεια συγκάλυψής του και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις/στους μαθήτριες/-τές της Ξάνθης που έδωσαν και δίνουν μια πολύ σημαντική μάχη. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μαζί σας. Μέχρι να αποκτήσουμε ένα Σχολείο που θα μας χωράει όλες, όλα και όλους» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Απρεπή χειρονομία» βλέπει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων αντί για επίθεση, και «θέμα που έχει πάρει διαστάσεις που δεν θα έπρεπε»

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης, Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, ισχυρίστηκε σχετικά με το ζήτημα ότι «έγινε ένα τεράστιο θέμα» χωρίς να χρειάζεται. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στο thraki.com.gr, «Μιλάμε επί της ουσίας για μια απρεπή χειρονομία και όχι για σεξουαλική επίθεση με ο,τι μπορεί να φαντάζεται κάποιος με αυτό. Μιλάμε για 12χρονα παιδιά που έχουν “στιγματιστεί” και ακόμη και οι θύτες, τώρα πλέον είναι θύματα και αντιμετωπίζουν απειλές και έχουν υποστεί και ξυλοδαρμό. Δεν είναι ένα παιδί που κάνει κάτι, αλλά μια παρέα 12χρονων – 13χρονων παιδιών, τα οποία κάναν κάποιες απρεπείς χειρονομίες στις συμμαθήτριές τους. Τιμωρήθηκαν για αυτό, έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες από το σχολείο, έχει ζητηθεί η συμβολή της ΕΔΕΑΥ (ψυχολόγος με κοινωνική λειτουργό για να υπάρχει μια ασφαλής μετάβαση στην μετέπειτα πορεία των παιδιών μέσα στην τάξη) και οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από το σχολείο, έγιναν».

Η ίδια ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «το θέμα έχει πάρει διαστάσεις τις οποίες δεν θα έπρεπε να πάρει» και πως «ακόμη και τα κορίτσια που δέχθηκαν αυτήν την παρενόχληση, είναι σε πάρα πολύ άσχημη θέση γιατί βλέπουν τους συμμαθητές τους και φίλους τους (γιατί δεν είναι εχθροί τους) να είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και να δέχονται απειλές», με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Χρήστο Ιωαννίδη, να την αδειάζει λέγοντας στο ίδιο Μέσο ότι «το θέμα το διερευνούμε ακόμα, ώστε να καταλάβουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Τα θέματα που έχουν προκύψει είναι δύο και σε αυτά εμπλέκονται μια ομάδα αγοριών και μια κοριτσιών. Το ένα περιστατικό και στο οποίο ο μαθητής τιμωρήθηκε χθες, έχει να κάνει με ένα σκηνικό το οποίο διαδραματίστηκε σε σχολική αυλή. Ένα αγοράκι φαίνεται να “παρενοχλούσε” κάποιες μέρες δυο μαθήτριες. Αυτό είχε σαν επακόλουθο να διαμαρτυρηθούν τα παιδιά και ο μαθητής αυτός να τιμωρηθεί. Δυστυχώς στο όλο θέμα έχουν εμπλακεί και οι γονείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ο κάθε ένας τα παιδιά του. Αυτό κάνει ακόμα περισσότερο κακό στα παιδιά και δεν πρέπει».