Από τον προηγούμενο Νοέμβρη, έντονες διαμαρτυρίες των περίπου 40 εκατομμυρίων Oromos έχουν πυροδοτηθεί εξαιτίας του σχεδίου αναδιανομής της γης τους, τη διάχυτη πολιτική απογοήτευση και τις συλλήψεις ακτιβιστών. Τα ήδη περιορισμένα δικαιώματα των εθνοτικών ομάδων Oromo και Amhara, θα καταπιεστούν ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για περαιτέρω εντάσεις.
Οι ηγέτες της Αιθιοπίας ενίσχυσαν την πολιτική καταστολής, η οποία όμως μέχρι τώρα δείχνει να αποτυγχάνει. Η πιο πρόσφατη σύγκρουση, στις 2 Οκτωβρίου, ήταν όχι μόνο τραγική αλλά και εμβληματική ως προς την κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης. Στην πόλη Bishoftu, 25 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο πλαίσιο ενός σημαντικού φεστιβάλ όπου γιορτάζεται η έναρξη της εποχής του θερισμού. Στα αντικυβερνητικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και επικράτησε πανικός. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς έπεσαν σε βαθιά χαντάκια και πνίγηκαν ή ποδοπατήθηκαν.
Τον Αύγουστο τουλάχιστον 90 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας και σύμφωνα με τον οργανισμό Human Rights Watch, τον τελευταίο χρόνο οι αρχές της Αιθιοπίας έχουν σκοτώσει πάνω από 500 ανθρώπους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο πρωθυπουργός, Hailemariam Desalegn, κατηγόρησε τις «αντι-ειρηνικές δυνάμεις» και τους «ξένους εχθρούς» ότι επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της. Αλλά η προσπάθεια εύρεσης τέτοιων εχθρών αποκρύπτει την αλήθεια, ότι δηλαδή η αναταραχή οφείλεται σε μια βαθειά αίσθηση θυμού και αγανάκτησης στην Αιθιοπία.
Το κυβερνόν κόμμα της χώρας, το Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front, κατά του οποίου στρέφεται η οργή των πολιτών, θα ήταν προτιμότερο να στραφεί στη ρίζα του προβλήματος αντί να απαντά με σφαίρες και δακρυγόνα. Οι βίαιες συγκρούσεις, πέραν της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής καταπίεσης, απειλούν και τις ξένες επενδύσεις (ξένες εταιρίες έχουν ήδη γίνει στόχος επιθέσεων), οι οποίες αποτελούν σημαντικό πυλώνα της εγχώριας οικονομίας.
Με πληροφορίες από τη The Washington Post.