Να πάρουν θέση τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να ζητήσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη στάση της Πολωνίας και για το αν αυτή παραβαίνει τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα.
Aris Oikonomou/SOOC
Μετά την εκλογή του εθνικιστικού, ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), η Πολωνία φαίνεται να έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους εταίρους της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Η κυβέρνηση αρνείται την κατηγορία, όμως η Κομισίον, κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και η αντιπολίτευση της Πολωνίας φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.
Μετά τη δημόσια τοποθέτηση που έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για το θέμα, επικρίνοντας την κυβέρνηση της Πολωνίας, την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ θεωρείται ότι είναι πλέον πιο πιθανό να προχωρήσει σε μέτρα χωρίς προηγούμενο εναντίον της Βαρσοβίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη της Ε.Ε. να εξετάσουν την κατάσταση στην Πολωνία ξανά σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών την 25η Σεπτεμβρίου.
Στο συμβούλιο αυτό δεν αναμένεταινα ενεργοποιηθεί μια διαδικασία κυρώσεων βάσει του Άρθρου 7, όμως αναμένεται να διαπιστωθεί εάν οι υπόλοιπες χώρες-μέλη έχουν τη βούληση να προχωρήσουν.
Το «όχι» στις ποσοστώσεις προσφύγων
Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πίεση της Ένωσης προς την χώρα να αποδεχθεί το μερίδιό της στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, για την ανακατανομή στις χώρες της ΕΕ χιλιάδων αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.
«Δεν θα μπορούσαμε να υποκύψουμε στον εκβιασμό να μας κόψουν ένα μέρος των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για να μας τιμωρήσουν επειδή δεν δεχόμαστε την επανεγκατάσταση μεταναστών από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Σίντλο σε συνέντευή της στο δεξιό περιοδικό Sieci.