Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «εδώ και τρεις μέρες ο κ. Μητσοτάκης κωφεύει εσκεμμένα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει άμεσα την εκτρωματική διάταξη-δώρο στους τραπεζίτες», διάταξη με την οποία «οι τραπεζίτες θα μπορούν να διωχθούν ποινικά μόνο εάν κάνουν μήνυση στον εαυτό τους».

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς ντροπή, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, προκειμένου να ακυρώσουν όλες τις εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βάρος τραπεζιτών για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, όπως αυτά που είχαν χορηγηθεί στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ αλλά και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει ότι «σήμερα, μέχρι και δικοί του βουλευτές, όπως ο κ. Μπούγας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για το ενδεχόμενο ατιμωρησίας των τραπεζιτών όσο και για τη συνταγματικότητα της διάταξης».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «ξεκάθαρη απάντηση» στο ερώτημα που θέτει: «Τη διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή την “φύτεψε” ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;».

Τσιάρας: Τους Έλληνες πολίτες τους έχετε βάλει σε αυτή την εξίσωση;

Την κοινή λογική, την πραγματικότητα των «κόκκινων δανείων» και την προστασία της ελληνικής οικονομίας αντιπαραβάλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στην κριτική και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται αναφορικά με διάταξη του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία, για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (που χορηγούν δάνεια) απαιτείται η προηγούμενη έγκληση. Δηλαδή, απαιτείται ο θιγόμενος (η τράπεζα) να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους.

«Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την επιχειρηματολογία για των έγκληση στελεχών τραπεζών. Όλοι θέλουμε να στεκόμαστε εκεί όπου βλέπουμε την πραγματικότητα και την αλήθεια. Άκουσα ότι “θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες”. Μάλιστα… Τους Έλληνες πολίτες τους έχετε βάλει σε αυτή την εξίσωση; Έχετε, αλήθεια, σκεφτεί, αν με αυτή τη ρύθμιση οι τραπεζίτες, καταφέρνουν τελικά να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούν “κόκκινα” δάνεια, να μη χάσουν άνθρωποι το σπίτι τους; Αυτό μπαίνει στη δική σας εξίσωση; Μπορεί κάποιος αντί για τη μερική ανάγνωση, να κάνει την όλη ανάγνωση, με ευθύνη και σοβαρότητα;», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη η οποία έχει να κάνει και με την οικονομία και με το γεγονός ότι εδώ όπου βρισκόμαστε, δηλαδή με περισσότερα από 80 δισ. ευρώ “κόκκινα” δάνεια, πρέπει να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις και πρέπει να μην επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης της όποιας απόφασης του τραπεζικού συστήματος».

«Ναι, υπάρχουν ερωτηματικά και υπάρχουν ζητήματα», επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σημείωσε ωστόσο απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Το θέμα είναι εάν είστε έτοιμοι να πείτε στο μέσο Έλληνα πολίτη ότι δεν θα προωθήσετε μια διαδικασία που δεν θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να του διαγράψει τα δάνειά του. Να βγείτε να το πείτε αυτό. Διαφορετικά δεν κυριαρχεί στη συζήτηση η κοινή λογική αλλά μια υποκρισία που υποτάσσεται στη μικροπολιτική».

Είχαν προηγηθεί βουλευτές όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας που αναφέρθηκαν στο ζήτημα. Ο κ. Μπούγας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αιτιολογία για την εισαγωγή τη συγκεκριμένης διάταξης «διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης των τραπεζικών στελεχών (σ.σ. από το αυτεπάγγελτο) η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικά».

«Υπάρχει πλαίσιο προστασίας από το 2017» ανταπαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, ψηφισμένο το 2017, σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στη Βουλή αιτιολογώντας την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με την οποία εξαιρούνται τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει τραπεζικά δάνεια από την αυτεπάγγελτη δίωξη για απιστία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι δήθεν προστατεύονται οι δανειολήπτες με “κόκκινα δάνεια”, με τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη. Όμως πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες υπάρχει και εμπεριέχεται στο άρθρο 65 του Ν.4472/2017, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και θα αποκαλυφθούν, ένα προς ένα στη συζήτηση των άρθρων», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκέψεις και αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» το θέμα του νέου θεσμικού πλαισίου της προνομιακής διαχείρισης των τραπεζικών στελεχών «είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει σοβαρά» ανέφερε (KONTRA NEWS) ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, παραπέμποντας για τη τελική θέση του Κινήματος μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Προβληματική» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χάρης Καστανίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής.

Διαφοροποίηση από τον βουλευτή της ΝΔ, Μπουγά

Ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Μπούγας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αιτιολογία για την εισαγωγή τη συγκεκριμένης διάταξης «διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης των τραπεζικών στελεχών (σ.σ. από το αυτεπάγγελτο) η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικά».