Σε δηλώσεις μέσω ανάρτησής της στο Facebook προχώρησε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών που έχουν πλήξει Έβρο, Ασπρόπυργο, Βοιωτία και πολλές άλλες περιοχές της χώρας. «Δεν έχουμε απλώς μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση προσβλητική για τους πολίτες», αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

Αναλυτικά η ανάρτησή της:

«Η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη. Χθες θρηνήσαμε δύο ανθρώπους νεκρούς.
Στην Αλεξανδρούπολη, τη Ροδόπη, τη Βοιωτία, την Καβάλα και την Κύθνο κάηκαν και καίγονται χιλιάδες εκτάσεις γης.
Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φέτος το καλοκαίρι είναι μια φλεγόμενη χώρα, χωρίς κρατικό μηχανισμό σε λειτουργία. Η ανασφάλεια σκιάζει την καθημερινότητα των πολιτών.
Δεν έχουμε απλώς μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση προσβλητική για τους πολίτες.
Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν, όπως και στους ανθρώπους της Πυροσβεστικής που παλεύουν με τις φλόγες και τους πολίτες που αγωνιούν για τους τόπους τους και τις περιουσίες τους.»

ΠΑΣΟΚ: «Η προετοιμασία δε γίνεται τώρα που πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας»

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης έκανε λόγο και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, δηλώνοντας πως: «Υπάρχουν συγκεκριμένες αποτυχίες τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε, γιατί από όσα ακούσαμε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, το αφήγημα της είναι ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περιττεύει. Ακόμη και σήμερα στην Κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι η προετοιμασία δεν γίνεται τώρα που πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, μέσα στο καλοκαίρι, αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με συχνούς καθαρισμούς των δασών, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, την παροχή τεχνικών γνώσεων και τη χρήση τεχνολογικών μέσων, που όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες δίνουν άμεσα στοιχεία για τη θέση της φωτιάς συμβάλλοντας στην επιχείρηση κατάσβεσης προτού αυτή εξαπλωθεί».

Τόνισε επίσης ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα, στην οποία ήδη -αλλά και τα επόμενα χρόνια- οι φωτιές θα είναι πράγματι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Όπως φαίνεται, εκ των υστέρων, τα σχέδια και οι δυνάμεις δεν επαρκούν για την κατάσβεση τέτοιων πυρκαγιών. Στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη στιγμή μιλάμε πλέον για το φαινόμενο μιας “megafire”, η οποία εφόσον εξαπλωθεί, είναι αδύνατο να σταματήσει όσα μέσα πυρόσβεσης και αν διαθέτει η χώρα». Ακόμη, ο κ. Γλαβίνας σχολίασε ότι «χρειάζεται άμεσα υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων πρόληψης, τα οποία θα είναι σε ισχύ ήδη από τον χειμώνα. Διαφορετικά και του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έδωσε βάση, όπως θα έπρεπε, στον Έβρο, μία εθνικά ευαίσθητη περιοχή, όπου όφειλε να είναι πιο επαρκώς προετοιμασμένη και σε επαγρύπνηση για τους λόγους, που καταλαβαίνουμε όλοι. Κάτι τέτοιο, φαίνεται ότι έγινε εκ των υστέρων και είδαμε κλιμάκια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας και του στρατού να ανεβαίνουν στην περιοχή για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν το μεγαλύτερο κακό».

ΚΚΕ: «Άμεσα μέτρα για να προλάβουμε τα χειρότερα»

Σχετικά με τη φωτιά στην έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας, επικοινώνησε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια. O κ. Παφίλης τόνισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην υπάρξει χειρότερη εξέλιξη, με βάση το γεγονός ότι στους χώρους του στρατιωτικού αεροδρομίου υπάρχουν εγκαταστάσεις με επικίνδυνο στρατιωτικό υλικό.