«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προ καιρού παραιτηθεί, και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί τον εαυτόν της υπεύθυνο σχεδόν για τίποτα, δεν τον θεωρεί αρμόδιο για την ασφάλεια των πολιτών, είναι μια κυβέρνηση από καιρό παραιτημένη. Δεν είναι μια κυβέρνηση αλλά είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή, και μια τέτοια συνθήκη, είναι επαρκής λόγος για προκήρυξη εκλογών» τόνισε η κα Αχτσιόγλου.

«Μια τέτοια συνθήκη δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, με έναν πρωθυπουργό που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται, με μια κυβέρνηση, που οι επιτελείς της ή σωπαίνουν ή φωτογραφίζονται ως μοντέλα του χιονιά, επιβεβαιώνοντας μια τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, είπε, «τι να περιμένει κανείς, όταν ακούσαμε τον κ. Χατζηδάκη να μιλά για εργασιακά δικαιώματα, και ιδίως για τους εργαζόμενους σε υπερωρίες, Ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε την απλήρωτη εργασία, νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, κατάργησε τη δήλωση της υπερεργασίας και έβαλε εργαζόμενους να εργάζονται μια επιπλέον ώρα την ημέρα, χωρίς αυτό να δηλώνεται και να πληρώνεται. Μιλά εδώ για εργασιακά δικαιώματα και λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πρόταση μομφής. Δεν πειράζει κ. Χατζηδάκη, το καταλαβαίνει ο κόσμος της εργασίας».

Στ. Σιμόπουλος: Η Πολιτική Προστασία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν στον αυτόματο πιλότο και σήμερα την θωρακίζουμε

«Η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Παραλάβαμε μια Πολιτική Προστασία με σχεδόν μοναδικές δυνατότητες να μοιράζει σκηνές σε σεισμόπληκτους και δημιουργούμε μια σύγχρονη δομή με μέσα και πλαίσιο λειτουργίας και όργανο διαχείρισης κρίσεων» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής της ΝΔ επικεντρώθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας πως «παρά τα σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού της που έχουν γίνει, απέχει πολύ από το να είναι μια σύγχρονη υπηρεσία» και σαφώς «οι αστοχίες, η έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκαν στην πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική, θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν» αλλά η οργάνωση και λειτουργία της είναι πολύ καλύτερη από τα χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «που βάδιζε στον αυτόματο πιλότο και δεν είχε καν γενικούς γραμματείς».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε και ψήφισε το νόμο 4662/2020. Ένα μήνα αργότερα δημιουργήθηκε το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Εξασφαλίσθηκαν 700 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-27, για το τομέα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, 3,6 δισ. ευρώ – και μεταξύ των προβλεπόμενων δράσεων περιλαμβάνεται και η προμήθεια πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς. Ήδη, έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την Πολιτική Προστασία και από το Ταμείο Ανάκαμψης για εναέρια μέσα, αντιπλημμυρικά έργα, 13 περιφερειακά κέντρα διαχείρισης κινδύνων, σύγχρονα εργαλεία εξοπλισμού (αισθητήρες, κάμερες, σεισμογράφοι κλπ), αλλά και αυτό που ονομάζουμε έξυπνες υποδομές (π.χ. πληροφοριακό σύστημα οριοθέτησης ρεμάτων, αλλά και ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για συντήρηση γεφυρών)» ισχυρίστηκε.