«Αυτές τις δύσκολες ώρες που μετράμε τις πληγές μας η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια είναι μια πρακτική που δεν μας αφορά. Ωστόσο αυτοί που την είχαν επανειλημμένα επιλέξει στο παρελθόν, θα περιμέναμε σήμερα που έχουν την ευθύνη, τουλάχιστον να μη προκαλούν. Διότι αποτελεί πρόκληση οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται ότι τάχα είχαν σχέδιο που λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με ανέμους δυο και τριών μποφόρ.

Η απουσία ανέμου, ευτυχώς, μας έσωσε από τα χειρότερα. Ας είναι λοιπόν λίγο πιο συγκρατημένοι στην κυβέρνηση. Και ο κ. Μητσοτάκης ας αναλάβει έστω και για πρώτη φορά στη πολιτική του καριέρα την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη, αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευόμενες επισκέψεις στις οχτώ το πρωί, για να αποφύγει να τους συναντήσει», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα και ιδιαίτερα τις καταστροφές στην Βαρυμπόμπη. ​

#LIVE: Εικόνες καταστροφής σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωση του σημειώνει: «χωροτακτικές στρεβλώσεις δεκαετιών μαζί την Κλιματική Κρίση δημιουργούν ένα ασφυκτικό, καταστροφικό πλαίσιο. Δεν αθωώνει βέβαια, η ύπαρξη της Κλιματικής Κρίσης τις στρεβλώσεις δεκαετιών. Οι πόλεις πλέον είναι αβίωτες το καλοκαίρι και οι πνεύμονες πρασίνου ακόμη και κοντά σε οικισμούς όπως στην Βαρυμπόμπη καίγονται. Καύσωνες και πυρκαγιές συμβαίνουν πλέον ταυτόχρονα.

Σε αυτές τις ώρες όλοι και όλες στρέφουμε το βλέμμα μας στην Πολιτεία για να αναλογιστούμε τις ευθύνες της για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Πέραν της αυτονόητης επιταγής για οριστική απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα από την Πολιτεία απαιτούμε να υπάρξει πολιτική για τα Δάση και το Πράσινο, όπως και για την Πολιτική Προστασία.

Από τις γελοιότητες με τους ιονιστές του Δήμου Αθηναίων έως την επαναλαμβανόμενη αποτυχία δεκαετιών των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, παρατηρούμε μια απογοητευτική πορεία, όπου το πράσινο είτε αφήνεται στην τύχη του είτε βρίσκεται υπό διωγμό. Από τις βουνοκορφές που αποψιλώνονται αδιάκριτα για τα αιολικά έως τις πλατείες των μεγάλων πόλεων όπου κόβονται δέντρα, εμφανίζεται η ίδια νοοτροπία που μας έφερε και μας φέρνει στις επαναλαμβανόμενες καταστροφές. Επιτέλους πόσα πρόστιμα για την ατμοσφαιρική ρύπανση πρέπει να εισπράξει αυτή η χώρα για να καταλάβει ότι έχει ανάγκη τα δέντρα και γενικά το πράσινο;

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι η Πολιτική Προστασία που την μάθαμε από τον κύριο Χαρδαλιά και την πανδημία, αλήθεια που ήταν και που είναι η Πολιτική Προστασία της Κυβέρνησης, των Περιφερειών αλλά και των Δήμων στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές;

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος»

Κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής χαρακτηρίζει τις πυρκαγιές το ΚΚΕ.

Παράλληλα εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών καθώς και στο προσωπικό της πυροσβεστικής για την ηρωική μάχη με τις φλόγες και καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση πρωτοστατώντας στη βοήθεια και την αλληλεγγύη όσων έχουν ανάγκη.

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, επισημαίνοντας ότι τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” και η “κλιματική αλλαγή” αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό “καταφύγιο”, για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα κι υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

«Ειδικά, όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη επρόκειτο για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι “ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές”, δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή» επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

Επιπλεόν το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε “μεικτές ζώνες” -οικιστικές και δασικές- λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι» υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα παραπάνω ευθύνονται, ειδικά για την εξέλιξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη».

«Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη»

«Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη», σημειώνει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία, όπως υποστηρίζει, σχεδίου πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Επιπλέον, επικρίνει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για την εικόνα τους να αλληλοσυγχαίρονται, εικόνα, ωστόσο, που «δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειές τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι», προσθέτει.

«Η καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει και συμπληρώνει πως «το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική, όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, «η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Είναι τραγικά καθυστερημένες οι αντιδράσεις των μηχανισμών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος όπως έγινε χαρακτηριστικά χωρίς ανέμους στη Βαρυμπόμπη. Η επικοινωνιακή εικόνα πρωθυπουργού και υπουργών που αλληλοσυγχαίρονται δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειες τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι».

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας», τονίζει η Φ. Γεννηματά, ενώ από το Κίνημα Αλλαγής θυμίζουν, την ίδια ώρα, την πρότασή τους για την Εθνική Ασφάλεια και την Πολιτική Προστασία, όπως είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2020 από τον κοινοβουλευτικό τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καμίνη και τον γραμματέα του αντίστοιχου τομέα, Π. Καρκατσούλη.

Αλλά, «το αγνόησαν. Το επαναφέρουμε, γιατί τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχισθούν. Και δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτισμό και επικοινωνιακή διαχείριση», προσθέτει η κ. Γεννηματά.

Πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι η αποκατάσταση «να προχωρήσει άμεσα. Οι καταστροφές στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες να αποζημιωθούν. Να υπάρξει αυστηρό σχέδιο για την αναδάσωση και το περιβάλλον. Καμία καθυστέρηση δεν είναι ανεκτή».

«Τέλος, εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες και τη στήριξή μας στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των δήμων και τους εθελοντές που έδωσαν και δίνουν μάχη για να μας προστατεύσουν», καταλήγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.