«Δεν καταβλήθηκαν πραγματικές προσπάθειες για να σωθεί η Ελλάδα» εκτίμησε ο Χάνες Σβόμποντα, επισημαίνοντας πως ένα είδος Σχέδιο Μάρσαλ θα βοηθούσε.
Τουναντίον, η λεγόμενη «τρόικα», την οποία ο ίδιος κατήγγειλε ότι μέχρι σήμερα εργάζεται πίσω από κλειστές πόρτες αδιαφανώς, υπαγορεύει στην Ελλάδα μέτρα λιτότητας που αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη, μειώνουν τα φορολογικά έσοδα, τις συντάξεις και τους μισθούς (την ώρα που οι τιμές παραμένουν στα ύψη), χειροτερεύοντας την κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού και της οικονομίας.
Για τους λόγους αυτούς, ο ίδιος έχει ζητήσει και έχει αποστείλει στην Ελλάδα, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια «εναλλακτική τρόικα για ανάπτυξη και απασχόληση», η οποία θα εξετάσει εναλλακτικά ή τουλάχιστον συμπληρωματικά μέτρα και οι διαπιστώσεις της και ιδέες της θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με ειδικούς οικονομολόγους, πριν δημοσιοποιηθούν.
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας χαρακτήρισε δε «απαξιωτική, επιπόλαιη και υπεροπτική» την αντιμετώπιση της χώρας μας από τα γερμανικά ΜΜΕ, κάτι απαράδεκτο για την Ευρώπη του σήμερα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τους χειρισμούς της Γερμανίας έναντι της Αθήνας, τις απέδωσε σε προεκλογικές σκοπιμότητες, δηλώνοντας ότι την άνοιξη του 2010, οι κυβερνώντες στο Βερολίνο θα έπρεπε να αποφασίσουν ότι πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα, αντί να εξαρτούν την όλη στάση τους από τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Αναφερόμενος στη λειτουργία της ΕΕ, έκανε λόγο για κρίση δημοκρατίας, για πολιτική κρίση των θεσμών, για αδυναμία λήψης αποφάσεων στην αντιμετώπιση κρίσεων, για ανυπαρξία οργάνων επίλυσης κρίσεων, σημειώνοντας πως, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δημιουργεί κανείς μια Ευρωζώνη, αλλά όχι και τα όργανα λειτουργίας της.