«Σφουγγάρι» στις ποινικές διώξεις Π. Ψωμιάδη για υποθέσεις εκατομμυρίων διά χειρός Θεοδωρικάκου – Κακλαμάνη
Όπως έγραψε μόνο το TPP, την περασμένη Πέμπτη, ο κυβερνητικός βουλευτής, Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο (άσχετο) νομοσχέδιο για την τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, η οποία εξασφαλίζει την οριστική παύση των ποινικών και πειθαρχικών διώξεων για αξιόποινες πράξεις πληρωμών που ελέγχθηκαν από υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι και την τελευταία ημέρα του Ιουλίου του 2019, για δημάρχους, περιφερειάρχες και υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας από βουλευτή, και μάλιστα την τελευταία στιγμή, εξασφάλισε στην κυβέρνηση την μη συζήτηση της ρύθμισης, δεν συνοδεύτηκε από στοιχεία για το κόστος της, δεν προηγήθηκε διαβούλευση, και φυσικά, δεν ζητήθηκε η κρίση του αρμόδιου υπουργείου Δικαιοσύνης και των θεσμικών φορέων Δικαιοσύνης, της ΚΕΔΕ, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Διαβάστε σχετικά:
Ωστόσο, λιγότερο από μία εβδομάδα από την ψήφιση της τροπολογίας, ο πρώτος ωφελούμενος εμφανίζεται ο πρώην νομάρχης και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, που μαζί με τον αδερφό του, αντινομάρχη Διονύση Ψωμιάδη και τον άλλοτε γενικό γραμματέα της νομαρχίας, Δημήτρη Λευκόπουλο, εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για έργα της περιόδου 2005-2010 ύψους πολλών εκατομμυρίων, τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν έγιναν ποτέ.
Οι τρεις άνδρες, μαζί με ακόμα πέντε στελέχη της πρώην νομαρχίας, έχουν από το καλοκαίρι του 2018 παραπεμφθεί να δικαστούν για υπόθεση έργων πληροφορικής -στην πλειονότητά τους- κατά την χρονική περίοδο 2007-2010, για την υλοποίηση των οποίων φέρονται να προσελήφθησαν τουλάχιστον 82 άτομα ως εποχικό προσωπικό. Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα των αρμόδιων επιθεωρητών, παρότι οι εποχικοί υπάλληλοι πληρώθηκαν κανονικά, τα συγκεκριμένα έργα φαίνεται ότι ουδέποτε εκτελέστηκαν, παρά τα περί του αντιθέτου που φέρεται ότι βεβαίωσε η τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών βρέθηκαν συνολικά οκτώ έργα, κάποια από τα οποία τιτλοφορούνται ως εξής: «Ταξινόμηση – καταγραφή προγραμμάτων δημόσιας Υγείας», «Ηλεκτρονική καταγραφή αθλητικών ενώσεων», «Καταγραφή αδειών αλιείας», «Αναδιοργάνωση – προστασία ιστοχώρου», «Ηλεκτρονική δικτύωση με ΜΜΕ». Όπως αναφέρθηκε, δε, ορισμένοι από τους υπαλλήλους παρείχαν σε άλλα πρόσωπα τις υπηρεσίες τους που ουδεμία σχέση είχαν με τη Νομαρχία.
Την ποινική δίωξη είχε ασκήσει ο εισαγγελέας εφετών, Αχιλλέας Ζήσης εναντίον του πρώην Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, ως Αντινομάρχη, και υπογραμμίζεται πως αυτή είναι σε βαθμό κακουργήματος και περιλαμβάνει τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Παράλληλα, ο Δ. Λευκόπουλος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απλή συνέργεια στις πράξεις της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.
Διαβάστε σχετικά:
Όπως προκύπτει μετά την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει την οριστική παύση των ποινικών και πειθαρχικών διώξεων αιρετών και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, οι υπεύθυνοι δεν θα πάνε σε δίκη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του voria.gr, η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί δύο φορές κατόπιν αιτήματος ορισμένων κατηγορούμενων. Μάλιστα, η νέα εκδίκαση είχε οριστεί για τον περασμένο Μάιο, και μετατέθηκε για τον Μάιο του 2021, «εξαιτίας της πανδημίας».
Σημειώνεται πως η παραπάνω υπόθεση δεν είναι η μόνη που αντιμετώπιζαν τα αδέρφια Ψωμιάδη, αφού στις πλάτες τους έχουν ακόμα ένα σκάνδαλο, πολύ μεγαλύτερου κόστους και εξαιτίας του οποίου τους επιβλήθηκαν από την ανακρίτρια διαφθοράς και το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης περιοριστικοί όροι. Πρόκειται για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για τα οποία οι αδελφοί Ψωμιάδη και έξι ακόμα στελέχη της διοίκησης Ψωμιάδη στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης, παραπέμφθηκαν να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά 456 έργα της περιόδου 2005-2010, των οποίων ο προϋπολογισμός του καθενός δεν ξεπερνούσε τα 45.000 ευρώ, ενώ όλα μαζί ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ, τα οποία κατατμήθηκαν ώστε να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «με πειθώ, φορτικότητα και παραινέσεις» έπεισαν πέντε μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης να διαπράξουν πράξεις απιστίας στην υπηρεσία κακουργηματικού χαρακτήρα.