«Προφανώς η επιτήρηση στην Ελλάδα θα είναι αυστηρότερη λόγω του ύψους των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του Economist, ενόπιων στελεχών της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.
 
«Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στους τελευταίους δύο μήνες του προγράμματος, πρέπει να μείνει σταθερή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα» επανέλαβε για πολλοστή φορά ο Κλ. Ρέγκλινγκ, περιγράφοντας παράλληλα ως «ευάλωτη» την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
 
«Η δέσμευση για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιώδης. Πρέπει να αποφασίσει βεβαίως και το Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος. Τα παραπάνω πεδία είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για να υπάρξει μία καλή ποιοτικά γκάμα επενδυτών. Μόνο όταν υπάρξουν όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει τους επενδυτές» υπογράμμισε ο Γερμανός, ενώ προειδοποίησε ότι «η πρόσβαση στις αγορές είναι πολύ ευάλωτη και οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα».
 
Επίσης, ο επικεφαλής του φορέα που φέρει το μεγαλύτερο βάρος του δανεισμού της χώρας στο τρίτο μνημόνιο, έκανε ειδική αναφορά στην «αξιοπιστία έναντι των αγορών, εφόσον ένα κράτος θέλει να συνεχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη, απαιτεί δημοσιονομική σύνεση», σημειώνοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις είναι σε όλον τον κόσμο μη ελκυστικές».
 
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εκ μέρους των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο, έκανε λόγο για ενισχυμένη εποπτεία με τρίμηνες αποστολές και εξάμηνη ανανέωση, με τις αναφορές στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων να πλεονάζουν και στον δικό του λόγο.
 
Ο ίδιος επέμεινε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που θα κριθεί τους επόμενους μήνες έως και τον επόμενο χρόνο, αναγνωρίζοντας πως σε κάποιες έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, σημειώνοντας ωστόσο πως χρειάζονται ακόμα περισσότερα, δείχοντας τομείς όπως το κτηματολόγιο ή η αδειοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.
 

«Υποσχέσεις» για το χρέος

 
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο Κλ. Ρέγκλινγκ μίλησε για «ενδεχόμενη ελάφρυνση», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει το Eurogroup της επόμενης εβεδομάδας «για κάποια επιπλέον μέτρα για το χρέος».
 
«Ακόμη και χωρίς ελαφρύνσεις στο χρέος η τελευταία πληρωμή έχει προγραμματιστεί για το 2059… Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μία διεξοδική ανάλυση βιωσιμότητας. Είναι το περιβάλλον προφανώς αβέβαιο όταν εξετάζεις τόσο μακρινούς ορίζοντες. Γι' αυτόν τον λόγο είχε ειπωθεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Εφόσον θα παραστεί ανάγκη θα συνδράμει και πάλι η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα σήμερα» ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.
 
Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι το απόγευμα θα ληφθεί η σχετική απόφαση του ESM.