Τελειώνει ο χρόνος, διαμηνύει η Άνγκελα Μέρκελ από τη Βαυαρία, για αίσθημα επείγοντος για την Ελλάδα, κάνει λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα. Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε για λίγο στη σύνοδο της G7, παραδέχεται η γερμανίδα καγκελάριος, διαπιστώνοντας μεγάλη πρόοδο στην πρόταση των θεσμών. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διαμηνύει. Ανήκομεν εις την Δύσιν, επαναλαμβάνει από την πλευρά του από την Αθήνα, o Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης βλέπει δύσκολες στιγμές
Αναλυτικά, ότι δεν μένει πολύς χρόνος, για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε τη Δευτέρα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία.
Η Α. Μέρκελ κάλεσε την Ελλάδα να συμφωνήσει σε μέτρα που θα ενδυναμώσουν την οικονομία της, ενώ σημείωσε: «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά της δίνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι χάριν της αλληλεγγύης η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα».
Δεν υπάρχει χρόνος
«Υπάρχει η κοινή θέση των τριών θεσμών. Αυτό είναι ήδη μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά.
» Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά», κατέληξε η καγκελάριος.
Επιτυχή τα μέτρα της τρόικας αλλού
Η καγκελάριος αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία, λέγοντας ότι «τα μέτρα που είχε προτείνει η τρόικα ήταν επιτυχή αλλού».
«Βλέπουμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προτείνει οι θεσμοί είχαν επιτυχία» επισήμανε η Α. Μέρκελ και κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το σωστό μίγμα: αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια. Πρόκειται για δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».
Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι το ελληνικό ζήτημα «συζητήθηκε, αλλά για λίγο» στη Σύνοδο της G7 στη Βαυαρία.
Ομπάμα: Αίσθημα επείγοντος για την Ελλάδα
Εντωμεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι υπάρχει το αίσθημα του επείγοντος για την Ελλάδα, καθώς και ότι η Αθήνα πρέπει να είναι σοβαρή ως προς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν, για να κλείσει η συμφωνία.
Αναλυτικά, ο Μπ. Ομπάμα ανέφερε: «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος, ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στην Βαυαρία.
Είπε ακόμα ότι οι Έλληνες πρέπει να λάβουν ορισμένες «σοβαρές πολιτικές αποφάσεις».
«Ανήκομεν εις την Δύσιν»
«Η πορεία μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη. Θα μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μείνουμε στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Υπενθυμίζοντας το «Ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σημείωσε ότι «είμαστε λαός ο οποίος συμμετέχει στον πολιτισμό της Δύσης, στη δημοκρατία της Δύσης, στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, τη δημοκρατία του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Παρατήρησε ωστόσο ότι «η πολιτική μας, και ιδίως η εξωτερική, είναι πολυδιάστατη. Και πρέπει να είναι πολυδιάστατη για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον πιο αποτελεσματικά. Δεν είναι μονοδιάστατη, δεν υπακούει σε εμμονές της στιγμής. Πλην όμως, αυτές οι πολλές διαστάσεις προκύπτουν από την δύναμη που αντλούμε να ανήκουμε στον δυτικό κόσμο, ο οποίος οφείλει αυτή τη στιγμή να πορευτεί έτσι ώστε να εμπεδώσει στον κόσμο τα δυο μεγάλα αγαθά, τα οποία μόνο αυτός ο κόσμος έχει την δύναμη να διασφαλίσει: Τη δημοκρατία και την ειρήνη».
Δύσκολες στιγμές βλέπει ο Βαρουφάκης
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες για την ΕΕ και την ευρωζώνη.
«Ο δρ Σόιμπλε και εγώ είχαμε μακρά, παραγωγική συζήτηση. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φτάσουν σε συμφωνία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ» δήλωσε ο Γ. Βαρουφακης και μίλησε για «ιστορικό καθήκον».