Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πρόσφατη έκθεση που αναφέρει ότι περισσότερα από 20.000 παιδιά προσφύγων στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει σχετική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να αγνοεί την ακριβή κατάσταση στην Ελλάδα λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης από το αρμόδιο υπουργείο.

Μια έκθεση, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τη ΜΚΟ Save the Children, διαπίστωσε ότι περισσότερα από 20.000 παιδιά πρόσφυγες στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση λόγω της αμέλειας της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχει «συγκλονιστικά χαμηλός αριθμός» παιδιών προσφύγων που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία. «Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ δεν έχουν πάει ποτέ στο σχολείο. Λιγότερα από το 15% των παιδιών στους προσφυγικούς καταυλισμούς μπόρεσαν να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα το προηγούμενο έτος», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Οργάνωση, τόσο τα παιδιά που ζητούν άσυλο όσο και τα παιδιά πρόσφυγες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση στην Ελλάδα. «Έχουμε θέσει τις ανησυχίες που περιγράφονται στην έκθεση σε αξιωματούχους της ΕΕ και έχουμε κρούσει δημόσια τον κώδωνα του κινδύνου, επειδή η κατάσταση για τα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά άσχημη. Αναμένουμε από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη όχι μόνο να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπισή της», δήλωσε στο δίκτυο Euractiv ο Daniel Gorevan, επιστημονικός συνεργάτης της Save the Children.

«Η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις για τα παιδιά που βρίσκονται σε μετανάστευση και έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και παρέχει εκτεταμένη οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη στην Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ. «Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο δίκαιο της ΕΕ και είναι απαραίτητη τόσο για την ευημερία του παιδιού όσο και για να συμβάλει στην ένταξη και τη συνοχή της κοινότητας προς το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της. Αποτελεί επίσης εγγυημένο δικαίωμα για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου βάσει της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.