Μαζική πορεία διαμαρτυρίας απέναντι στον Άδωνι Γεωργιάδη ακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου από τους κατοίκους της Σίφνου. Μικροί και μεγάλοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο νησί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Τα αιτήματα αφορούσαν τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, την υποστελέχωση και την πλήρη εξάρτηση του νησιού από τις διακομιδές στη Σύρο, να θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο καθημερινά τις ζωές των πολιτών της Σίφνου. Συγκεκριμένα, η αγανάκτηση των κατοίκων φαίνεται να κλιμακώνεται -σε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής στο νησί. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται η χρόνια υποστελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική κάλυψη των κατοίκων. Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός καταγράφεται και για την αλόγιστη δόμηση, με τους πολίτες να εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του νησιού.
Σημαντικό ζήτημα αποτελεί επίσης η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σίφνου, με κατοίκους και φορείς να επισημαίνουν δυσκολίες και ελλείψεις που επηρεάζουν τη μετακίνηση και την εξυπηρέτηση του νησιού. Οι αντιδράσεις έχουν πάρει δημόσιο χαρακτήρα, μέσα από κινητοποιήσεις και επιστολές διαμαρτυρίας, με αίτημα την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Πρωτοστάτης στον αγώνα είναι και η πρώην δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, η οποία έχει τοποθετηθεί δημόσια για τα ζητήματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Οι κάτοικοι ζητούν πέραν από ενίσχυση των δομών υγείας, καλύτερο σχεδιασμό στην ανάπτυξη και αξιόπιστες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η καθημερινότητα στο νησί.
Αναλυτικά το κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων:
«ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ – ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΙΦΝΟΥ
Για την άμεση στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου.
Η κοινωνία της Σίφνου δεν μπορεί να σιωπά άλλο.
Καλούμε όλους τους γονείς, τα παιδιά, τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού να δώσουν δυναμικό παρόν σε μαζική πορεία διαμαρτυρίας και αγωνίας για την υγεία των παιδιών μας και όλων των κατοίκων της Σίφνου.
Η πορεία θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη μαθητική παρέλαση, την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2026, και την απόδοση τιμής στους ήρωες της Επανάστασης του 1821 και πριν τους παραδοσιακούς χορούς που θα ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων.
Αμέσως μετά την μαθητική παρέλαση, συγκεντρωνόμαστε στο Angel cafe και συμπορευόμαστε μέχρι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου που πραγματοποιούνται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Με τη μαζική παρουσία μας στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα:
Η υγεία των παιδιών και των κατοίκων της Σίφνου δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δημοτική αρχή και σύλλογοι έχουμε ήδη απευθυνθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους φορείς με επιστολές, αιτήματα και παρεμβάσεις για την επιτέλους επαρκή στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική απάντηση. Η σιωπή αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Με την πορεία αυτή η κοινωνία της Σίφνου στέλνει μήνυμα προς όσους απευθυνθήκαμε και δεν ανταποκρίθηκαν:
*Χρήστος Ροϊλός, Διοικητής 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου
*Ειρήνη Πέτσα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 2ης ΔΥΠΕ
*Ειρήνη Αγαπιδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
*Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας
Και προς τους Βουλευτές Κυκλάδων:
*Ιωάννης Βρούτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
*Κατερίνα Μονογυιού
*Φίλιππος Φόρτωμας
*Μάρκος Καφούρος
Η Σίφνος δεν ζητά προνόμια. Ζητά τα αυτονόητα.
Ασφαλή υγειονομική κάλυψη για τα παιδιά μας και για όλους τους κατοίκους του νησιού.
Το καθεστώς συνεχούς εξάντλησης και η υπερκόπωση των επαγγελματιών υγείας δεν είναι απλώς άδικη – είναι επικίνδυνη για όλους. Την ημέρα που τιμούμε τους αγώνες του 1821 για την ελευθερία, ας υψώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας και για το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία το 2026.
Όλοι μαζί στην πορεία. Για τα παιδιά μας. Για το νησί μας.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Σίφνου».