Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Σ. Πέτσας υποστήριξε ότι είναι αβάσιμα τα σενάρια που θέλουν την Ιταλία να εμπλέκεται στις έρευνες που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία στη Λιβύη, μετά τη συμφωνία της Άγκυρας με την ΚΕΕ για τον διαχωρισμό των θαλάσσιων ζωνών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Όσον αφορά την Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Mεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία».

Απειλές Ερντογάν για τρομοκρατία και προσφυγικό στο «παρά ένα» της Διάσκεψης για τη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει πως  δεν αποκλείει τη συμμετοχή της και στις έρευνες που πραγματοποιήσει η Τουρκία στη Λιβύη. «Πρώτα πρώτα για τις προσδοκίες στο θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά από άποψη προβολής μιας στρατηγικής επένδυσης στο project του αγωγού Turkish Stream είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η στρατηγική επένδυση ειδικά μας έχει δημιουργήσει πολύ διαφορετικούς δεσμούς. Εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα εργαστούμε στη Λιβύη για τη συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως εταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί και να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως εταίρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Σάρατζ. Όταν πάρουμε και αυτές ασφαλώς θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη».

Σχετικά με την «υποστηρικτική» επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπου δεν υπάρχει καμία αναφορά καταδίκης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο Σ. Πέτσας ανέφερε πως η συγκεκριμένη επιστολή είναι το επιστέγασμα της εξαιρετικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον και υπενθύμισε αντίστοιχη επιστολή Κίσιγκερ στον κ. Μπίτσιο πριν από 44 χρόνια όταν «μιλάγαμε υπό το φως των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ».

«Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν μιλάμε μόνο για προκλητικές ενέργειες οι οποίες καταδικάζονται, δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή λύσεων με στρατιωτικά μέσα, αλλά μιλάμε για εγγύηση η οποία έχει να κάνει με τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευημερία και στη δημοκρατία και στην ασφάλεια στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για απομόνωση της Τουρκίας παρότι συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, υποστήριξε ότι οι απόψεις της Τουρκίας αποδοκιμάζονται από παντού. «Είναι άλλο να συμμετέχει στις συζητήσεις και άλλο ότι αποδοκιμάζονται οι απόψεις της παντού. Αποδοκιμάζονται παντού και οι απόψεις της και τα άκυρα μνημόνια».