«Δυστυχώς θα υπάρξει τέταρτο κύμα» υπογράμμισε ο καθηγητής Ιατρικής, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Όπως εκτίμησε, «με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει. Κανείς δεν είναι ασφαλής, σε κανένα μέρος του κόσμου. Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί, θα έχει μεγάλο πρόβλημα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής σημείωσε ωστόσο πως με κοινωνική ευθύνη όλων μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορονοϊού. Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης αυτό το καλοκαίρι με τα εμβόλια που υπάρχουν. «Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει ούτε τον χειμώνα» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια είναι θαυμαστά αλλά δεν είναι θαυματουργά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα εξελίσσονται περίπου ομαλά, αν εξαιρέσουμε ένα μικρό σοκ από το Πάσχα, τονίζοντας ότι «υπάρχουν περιοχές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως στην Αιτωλοακαρνανία, όπου τις ημέρες του Πάσχα υπήρχε μεγάλη άνοδος στα κρούσματα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε στην επαρχία τι ρόλο έπαιξαν οι θρησκευτικές τελετές, όπου μαζεύτηκε κόσμος».

Ανησυχία εξέφρασε για τις μεταλλάξεις, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος τα νέα στελέχη του ιού να είναι πιο ισχυρά. «Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου» σχολίασε και επέμεινε στο ότι χωρίς μέτρα όλα γίνονται δυσκολότερα, ενώ δήλωσε ότι μπορεί να πληρώσουμε τη χαλάρωση των μέτρων. Αναφορικά με τα αντισώματα, σημείωσε ότι όσοι νόσησαν τα διατηρούν και μετά από 8 με 10 μήνες, ενώ αυτοί που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην αναπτύξουν καλή ανοσία.

Για την Κάλυμνο ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από την αρχή του πανδημικού κύματος. Αν όλη η χώρα είχε το ιικό φορτίο που έχει αυτή την στιγμή η Κάλυμνος, θα μετράγαμε 11.000 κρούσματα ημερησίως». Ωστόσο, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην Κάλυμνο παρουσιάζουν ραγδαία μείωση. «Επιτέλους εφαρμόστηκαν τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά. Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την πορεία της πανδημίας στις πόλεις, σημειώνοντας ότι «οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων θα τηρήσουν τους κανόνες, δεν θα είναι αρνητική η μεγάλη εικόνα αν τηρήσουμε τα μέτρα».

Στην αρχή των δηλώσεων του ο Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό, που έφτασε στην Αθήνα, από την φωτιά στα Γεράνεια Όρη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο καπνός που εισπνεύσαμε είναι πολύ κακό, ιδιαίτερα για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα. Κάποιοι μπορεί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο». Ο καθηγητής συνιστά στους πολίτες να μένουν μέσα στο σπίτι, κυρίως όσοι έχουν χρόνια προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, προ ημερών είχε δηλώσει σε συνέντευξη του για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα ότι «προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Η πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και 1,5 μήνα με τις ανάσες ελευθερίας που δώσαμε, απέδωσε. Κατάλαβαν οι πολίτες και οι επιστήμονες μαζί, ότι μπορούμε να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση, καλύτερη διαχείριση της πανδημίας με το να έχουμε συγκεκριμένες ατομικές δραστηριότητες σε λειτουργία, οι οποίες δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κοινότητα».

Στη συνέχεια εμμέσως έψεξε τους ειδικούς: «Άρα ας κάνουν λίγο κράτει με τις προβλέψεις οι επιδημιολόγοι και ας κοιτάνε τις τάσεις. Οι τάσεις αυτή τη στιγμή είναι πτωτικές, έχουμε μια μείωση της τάξης του 30% σε εβδομαδιαία βάση στα κρούσματα, μια μείωση της τάξης του 25% σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, μια σημαντική αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ».