Με τα μέτρα καραντίνας να μετράνε πλέον παραπάνω από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δείχνουν να βελτιώνονται σημαντικά. Παράλληλα η διαδικασία του εμβολιασμού βαδίζει με ιδιαίτερα αργό ρυθμό και η πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό δεν αναμένεται να επιτευχθεί σύντομα. Την ίδια ώρα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το επερχόμενο τρίτο κύμα κρουσμάτων, με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, ακόμη αυστηρότερων, να βρίσκεται στο τραπέζι.

Lockdown τύπου Μαρτίου

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης σημείωσε ότι «αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί», επεσήμανε.

Επίσης πρόσθεσε ότι το στοίχημα «δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται», υποστήριξε ο λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε ότι «στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα». Μάλιστα ήγειρε και τον προβληματισμό από το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητές του κορονοϊού.

Πολύ μικρός ο αριθμός των τεστ

Αναφορικά με την επαναλειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, ο Χ. Γώγος υπογράμμισε ότι κάθε τομέας, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, θα ανοίγει με απόσταση μία έως δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του προηγούμενου.

Σε κάθε περίπτωση, ο λοιμωξιολόγος, ανέφερε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου»,

Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε από τα όσα είπε ο Χ. Γώγος είναι εκείνο του ιδιαίτερα μικρού αριθμού των τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Στη συγκεκριμένη διαπίστωση προχώρησε όταν ρωτήθηκε για το αν τα επιδημιολογικά δεδομένα, συμβάλλουν σδτυο να παρθεί απόφαση για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Ο καθηγητής απάντησε ότι τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές», επεσήμανε.

Ο μικρός αριθμός όμως των τεστ δικαιολογήθηκε από τον ίδιο λέγοντας πως «είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών», είπε.

Φρένο στο λιανεμπόριο

Αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click in the shop, ο Χαράλαμπος Γώγος απέκλεισε από επιστημονικής άποψης αυτό το ενδεχόμενο καθώς όπως είπε «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in the shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα», εξήγησε.

Καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό αν εμβολιαστεί το 50%-60% μέχρι τον Ιούνιο

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε επίσης και στον εμβολιασμό αναφέροντας πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκλιμακωθεί το πρόβλημα και να υπάρξει μείωση κρουσμάτων, καθώς ο εμβολιασμός προχωράει και τα δεδομένα για τις μεταλλάξεις φαίνεται να είναι καλά, ενώ το εμβόλιο φαίνεται πως καλύπτει και τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η εμβολιαστική κάλυψη στους υγειονομικούς, μένουν μόνο οι ιδιώτες γιατροί κι ελπίζω κι αυτό να γίνει γρήγορα. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε και κάλυψη του ευάλωτου πληθυσμού, των δύσκολων ομάδων. Έτσι, θα έχουμε μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα», σημείωσε. Τέλος, επισήμανε ότι αν μέχρι τον Ιούνιο η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 50%-60%, θα έχουμε καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό», υποστήριξε ο λοιμωξιολόγος.

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο»

Από πλευράς του ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι δεδομένο, ενώ υποστήριξε ότι οι επόμενοι δύο με τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι.

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μπορεί η κοινωνία να θέλει να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς, από την άλλη πλευρά, πλήθος επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι ο κορονοϊός δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το τρίτο κύμα είναι σίγουρο και μάλιστα σε συνθήκες που το ευνοούν.Οι επόμενοι δύο – τρεις μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού» υπογράμμισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου».

«Πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος;»

Συνεχίζοντας ο Ν. Καπραβέλος είπε πως «η πανδημία έθεσε σε αμφισβήτηση πολλές βεβαιότητες που είχαμε και κλόνισε πολλές αντιλήψεις. Οι γιατροί ένιωσαν για πρώτη φορά ότι δουλεύουν θέτοντας σε κίνδυνο τη δουλειά τους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν και να εμποδίσουν την πανδημία να ολοκληρώσει την καταστροφική της πορεία στο τρίτο κύμα. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος και όχι κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι», ανέφερε. Συμπλήρωσε δε, ότι το υγειονομικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

Σε σχέση με το άνοιγμα σχολείων και αγοράς επεσήμανε ότι «θα πρέπει να εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με τα επίπεδα ιικού φορτίου. Τα δεδομένα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση που διευκολύνει την υπερμετάδοση μπορεί να αποβεί ολέθρια στην εξέλιξη του τρίτου κύματος».

Τέλος μιλώντας για το εμβόλιο είπε πως είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε την πανδημία και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, τους οποίους καθησύχασε πως δεν πρέπει να φοβούνται να εμβολιαστούν.